‘Intrekken Liza-vergunning kan desastreuze gevolgen hebben’

De procureur-generaal (PG) van Guyana, Mohabir Anil Nandlall, heeft een aanvraag ingediend om partij te zijn bij de rechtszaak over het verstrekken van financiële zekerheid voor het door ExxonMobil beheerde Stabroek-blok in het geval van een lekkage. In dit bod waarschuwt Nandlall dat als de Liza 1-milieuvergunning die centraal staat in de zaak wordt geannuleerd, desastreuze economische gevolgen zullen volgen voor de staat en de bevolking van Guyana.

Rechter Sandil Kissoon van het Hooggerechtshof, had onder meer bevolen dat ExxonMobil Guyana een ‘onbeperkte’ oudergarantie zou geven, op basis van zijn onderzoek van de vergunning. Als die niet binnen een bepaalde tijd wordt geleverd, wordt de milieuvergunning ingetrokken, waardoor het project dat momenteel 150.000 vaten olie per dag (bpd) produceert, stil komt te liggen.

In de beëdigde verklaring van de procureur-generaal staat: “Als de productie wordt stopgezet door de beslissing van de rechter-commissaris, zal de regering van Guyana worden geconfronteerd met enorme inkomstentekorten, wat desastreuze economische gevolgen zou hebben voor de economie, de ontwikkelingsagenda van het land en investeringen in de particuliere sector die zich opstapelen in onmetelijke schade aan het algemeen belang en het nationaal belang.”

De belangrijkste stelling van de procureur-generaal met de uitspraak van het Hooggerechtshof is dat de vergunning niet vereist dat de garantie onbeperkt is. De regering heeft ook betoogd dat hiervoor geen precedent bestaat in de wereldwijde olie-industrie.

De Environmental Protection Agency (EPA) stapte naar het Hof van Beroep van Guyana met het verzoek het vonnis van Kissoon te vernietigen in de zaak die door de activisten Frederick Collins en Godfrey Whyte, voor het Hooggerechtshof was gebracht. Nandlall zou de vertegenwoordiger van de regering zijn en zich bij de zaak aansluiten naast deze activisten, de EPA en Esso Exploration and Production Guyana Limited (EEPGL), een dochteronderneming van ExxonMobil in Guyana.

Nandlall vroeg het Hof ook om de gevolgen van de uitspraak van rechter Kissoon op te schorten tot de conclusie van de beroepszaak. Rechter van Beroep Rishi Persaud, had eerder een aanvraag voor een schorsing gehoord van de EPA, en koos ervoor om er geen toe te kennen, aangezien hij van plan is de zaak voor de deadline van juni af te ronden. De zaak komt op 31 mei voor de rechter.

Het Stabroek-blok is de belangrijkste troef voor de huidige economische bloei van Guyana. Nandlall gelooft dat deze kwestie niet alleen betrekking heeft op Liza, maar ook op goedkeuringen voor andere projecten. Een handhaving van de uitspraak van het Hooggerechtshof zou dus vroeg of laat een domino-effect hebben.

Liza 1 produceert naast Liza 2, die in staat is om 230.000 vaten per dag (bpd) te produceren. Exxon en zijn Stabroek-Blok-partners hebben ook goedkeuring gekregen voor de Payara-, Yellowtail- en Uaru-projecten en zoeken goedkeuring voor een zesde project. Samen zouden deze de productie voor de kust van Guyana tegen 2027 meer dan 1,2 miljoen vaten per dag opleveren.

Exxon is van mening dat de bescherming die het heeft onderhandeld met de EPA en de regering van Guyana, adequaat is. Deze omvatten USD 600 miljoen aan milieuaansprakelijkheidsverzekering, meer dan USD 18 miljard aan gecombineerde activa van de dochterondernemingen van de Stabroek-Blok-co-venturers, en een garantie van USD 2 miljard. Deze bescherming biedt meer dan 20 miljard dollar aan dekking. Naarmate de activa van de co-venturers groeien, zal deze dekking naar verwachting jaarlijks toenemen.

More
articles