Advocaat Inez Weski komt op vrije voeten

Inez Weski komt vrij. De hechtenis van de Rotterdamse advocate die anderhalve maand vastzat, wordt opgeheven. Dat besloot de raadkamer van de rechtbank van Rotterdam donderdag. Inez Weski (68) werd 21 april opgepakt.

Ze zou vanuit de EBI berichten van Taghi hebben doorgebriefd naar diens familie, waardoor de crimineel zijn drugshandel kon voortzetten. Concreet verdenkt het OM Weski van deelname aan een criminele organisatie. De verdenkingen tegen de Rotterdamse advocate ontstonden vorige zomer toen de politie toegang kreeg tot een serie ontsleutelde berichten tussen familieleden van Taghi. Politie en Justitie lijken zeer zeker van hun zaak en benadrukten na de aanhouding, dat ze ‘niet over één nacht ijs’ waren gegaan. Desondanks werd haar voorarrest begin mei niet met het maximale aantal van 90 dagen verlengend, maar met 30 dagen. De redenen daarvoor zijn niet duidelijk, omdat de zitting bij de raadkamer achter gesloten deuren plaatsvond.

Geschorst

Na haar aanhouding liet Weski via haar advocaten weten, dat zij en haar kantoor Ridouan Taghi niet langer konden bijstaan. De hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces is nog altijd op zoek naar een nieuwe verdediging. De rechtbank buigt zich over een paar weken over de situatie van Taghi en hoe het nu verder moet in zijn zaak. Weski werd vervolgens geschorst door de Orde van Advocaten. Dat is een standaardprocedure als advocaten zelf verdachte worden in strafrechtelijke zaken. Later werd ook bekend dat zij haar kantoor vlak voor haar aanhouding al had overgedaan aan haar zoon. Het was voer voor allerlei speculatie, maar volgens Guy Weski was de timing van de verkoop ‘puur toeval’.

Geheimhoudingsplicht

Weski zat een aantal weken in volledig beperking. Dat wil zeggen dat ze in die periode alleen contact mocht hebben met haar advocaten Rob Baumgardt en Fébe Schoolderman. Die mochten op hun beurt ook niet reageren op de zaak. Maar ook toen de beperkingen werden opgeheven, wilden zij verder niks vertellen. ‘’Cliënte blijft immers gehouden aan de geheimhoudingsverplichting die zij heeft als advocaat ten aanzien van al haar (voormalig) cliënten. De verdediging is daardoor met handen en voeten gebonden en kan niet op de inhoud van de beschuldigingen reageren, niet in de rechtszaal en ook niet daarbuiten”, lieten haar twee advocaten destijds weten.

(Bron: AD.nl)

More
articles