Lula tracht misdaden Maduro in VN-rapport goed te praten

Marteling, mishandeling, verstikking, seksueel geweld, willekeurige arrestaties, censuur, repressie en mensenrechtenschendingen. In een rapport van een door de Verenigde Naties in het leven geroepen missie, wordt de stelling van president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, dat de situatie in Venezuela slechts een “verhaal” tegen Nicolás Maduro was, weerlegd. Volgens de conclusies van het onafhankelijk onderzoek vonden in het land misdaden tegen de menselijkheid plaats. Deze week betwistte de Braziliaanse president de internationale druk op Venezuela en waarschuwde hij dat er een “verhaal” was bedacht om de regering van Maduro te ondermijnen. In het kader van hervatten van de diplomatieke betrekkingen met Caracas door Brazilië, probeerde Lula onder diplomaten met enthousiasme te spreken over Maduro’s beperkingen. In de internationale gemeenschap ontkent niemand dat Maduro onder druk stond en deel uitmaakte van een operatie onder leiding van Donald Trump en zijn bondgenoten.

Maar gezien de huidige behoefte aan de Venezolaanse olie, overwegen buitenlandse regeringen opnieuw hoe ze de betrekkingen met Caracas kunnen hervatten, ook van de kant van Europeanen.

Onder mensenrechtenactivisten en internationale organisaties bestaat de angst dat de repressie van de afgelopen jaren genegeerd zal worden, in naam van een “nieuw hoofdstuk” in de normalisering van de betrekkingen met Venezuela. Voor deze activisten zijn de misdaden al geregistreerd.

In een gedetailleerd rapport over repressieoperaties in Venezuela tegen de oppositie, waarschuwde de VN-missie eind 2022, dat de militaire en civiele inlichtingendiensten van de staat werken aan de uitvoering van een “plan dat is georkestreerd op de hoogste regeringsniveaus om de afwijkende mening door middel van misdaden tegen de mensheid te onderdrukken”.

Eerder, in 2020, waarschuwde dezelfde missie, dat president Maduro en andere hooggeplaatste leden van de regering op de hoogte waren van de schendingen en steun en bevelen gaven aan de groepen die dergelijke daden pleegden.

Het onderzoek suggereerde dat het Internationaal Strafhof juridische stappen zou overwegen tegen de verantwoordelijken. Volgens het onderzoek wisten Maduro en andere leiders van de criminele daden, coördineerden ze of droegen eraan bij. Sinds 2014 zijn 3.400 politieke tegenstanders gearresteerd en was repressie “een staatsbeleid”. Volgens het onderzoek sprong Maduro zelfs in de commandostructuur van het leger om in bepaalde gevallen directe bevelen te geven.

In het voormelde rapport werd wederom onderzocht of dergelijke daden het plegen van uiterst ernstige martelingen omvatten, die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Het document is opgesteld door de Independent International Mission for the Investigation of Facts on the Bolivarian Republic of Venezuela (FFMV). De missie werd voorgesteld door de VN-Mensenrechtenraad en goedgekeurd door de meeste landen.

More
articles