Aan de vooravond van de World No-Tobacco Day (Werelddag zonder tabak) die jaarlijks op 31 mei wordt gevierd, roept de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), dr. Jarbas Barbosa, op tot doeltreffend beleid om jongeren te beschermen. Hoewel het percentage van de bevolkingsgroep dat tabak gebruikt tussen 2000 en 2020 is gedaald van 28 procent naar 16,3 procent, dreigen nieuwe producten en misleidende informatie van de tabaksindustrie, vooral gericht op jongeren, deze vooruitgang ongedaan te maken. “De tabaksindustrie en haar partners rusten niet. Momenteel verspreiden zij veel misleidende informatie die vooral onder jongeren, het gebruik van e-sigaretten en verwarmde tabaksproducten bevordert”, zei dr. Barbosa.
“Hoewel acht landen in de regio het op de markt brengen van e-sigaretten en vier tabaksproducten hebben verboden, baart het ons zorgen dat veertien landen op dit gebied nog geen regelgevende maatregelen hebben genomen”, voegde hij eraan toe. E-sigaretten zijn de meest voorkomende vorm van elektronische nicotinetoediening. E-sigaretten stoten nicotine en andere giftige stoffen uit die schadelijk zijn voor zowel de gebruikers als degenen die eraan worden blootgesteld. Om de groeiende bedreiging van de gezondheid door deze producten aan te pakken, riep de PAHO-directeur de landen op een beleid te voeren om het gebruik ervan te voorkomen, vooral onder jongeren, omdat zij de poort kunnen vormen naar regelmatige tabaksconsumptie.
Tabaksgebruik doodt 1 miljoen mensen per jaar in de Pan-Amerikaanse regio, elke 34 seconden één. Bovendien is 15 procent van de sterfgevallen door hart- en vaatziekten, 24 procent van de sterfgevallen door kanker en 45 procent van de sterfgevallen door chronische ademhalingsziekten, toe te schrijven aan tabaksgebruik. In de regio gebruikt 11 procent van de jongeren tabak.
Vooruitgang bij bestrijding van tabaksgebruik
Sinds de inwerkingtreding van de Kader-overeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de bestrijding van tabaksgebruik (FCTC) in 2005, heeft de regio grote vooruitgang geboekt bij de preventie en bestrijding van tabaksgebruik. Momenteel wordt 96 procent van de bevolking in 35 landen in de regio beschermd door ten minste 1 van de 6 aanbevolen maatregelen ter bestrijding van tabaksgebruik. In 2020 werd Zuid-Amerika de eerste 100 procent rookvrije subregio – waar een totaal rookverbod geldt in afgesloten openbare ruimten en werkplekken, en in het openbaar vervoer.
Ook Mexico heeft tegen eind 2021 een 100 procent rookvrije omgeving ingevoerd en alle vormen van reclame, promotie en sponsoring voor tabak verboden. Daardoor is 63 procent van de bevolking van Amerika – meer dan 600 miljoen mensen – nu beschermd tegen blootstelling aan tabaksrook. Bovendien heeft Paraguay in 2022 het protocol voor de uitbanning van de illegale handel in tabaksproducten geratificeerd, wat de regionale inspanningen op dit gebied zal stimuleren. “Dankzij deze verwezenlijkingen kunnen we erop vertrouwen dat de Pan-Amerikaans regio tegen 2025 de doelstelling van 30 procent minder tabaksgebruik bij personen ouder dan 15 jaar zal halen, zoals vastgelegd in het Global Action Plan for the Prevention and Control of Noncommuni-cable Diseases van de WHO”, aldus dr. Barbosa. Maar om sneller vooruitgang te boeken, achtte de PAHO-directeur het “dringend noodzakelijk de inspanningen te versnellen om belangrijke maatregelen uit te voeren die achterop zijn geraakt, waaronder belastingverhogingen, een totaal verbod op reclame, promotie en sponsoring van tabaksproducten en de goedkeuring van mechanismen om belangenconflicten te beheren”.
World No-Tobacco Day 2023
De World No-Tobacco Day is in 1987 door de lidstaten van de WHO ingesteld en wordt elke jaar op 31 mei gevierd. Het doel is mensen bewust te maken van de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik en de blootstelling aan tabaksrook. Het thema van de World No-Tobacco Day van dit jaar is: ‘Grow Food, Not Tobacco’.