Voldoen aan normen EU voor export van gewassen

Export vers fruit en groenten niet zo makkelijk

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veteelt en Visserij (LVV), heeft voor de aanvang van de vergadering  van de Raad van Ministers (RvM) verteld, dat de export van groenten en fruit, nog steeds een groot probleem is. Volgens Sewdien, heeft de Europese Unie (EU) Suriname zelfs van de lijst gehaald, waardoor het met de nu verscherpte regels, moeilijker is geworden om weer op de lijst te komen voor export naar Europa. Het ministerie van LVV heeft toen zijn huiswerk moeten maken, voor het zogenoemde sopropo-dossier, met alle maatregelen die getroffen moesten worden, maar toch  is sopropo tot op heden nog steeds een heikel punt. De afgelopen periode heeft het ministerie meerdere delegaties uit Nederland ontvangen, die hun ondersteuning willen geven in het kader van het Makandra-fonds.

“Het gaat niet om residuen van chemicaliën op de sopropo, maar in de kervingen zijn er  van die mieten, die je niet met het blote oog kunt waarnemen. Dat werd op een gegeven moment een probleem voor Nederland, en daarna is besloten de export ervan te stoppen en werden wij van de lijst gehaald”, aldus Sewdien.

Volgen hem zou er een manier gevonden moeten worden, om af te kunnen komen van deze mieten door deskundigen. Sopropo vormde  40 procent van onze export voor wat verse groente betreft, maar de EU kijkt ook of je als land aan de EU- normen voldoet bij de export. Het ministerie zit niet stil, en kijkt naar ander mogelijkheden om onze producten, te kunnen leveren aan de internationale  markt. Barbados heeft inmiddels  goedkeuring gegeven aan zes van onze producten, verder wordt er gewerkt aan nog acht lokale producten zodat de export efficiënt kan geschieden. Volgens Sewdien is er genoeg vraag naar onze producten op de buitenlandse markt en voor wat betreft Amerika, maar het is een heel lang proces, en de eisen zijn hoger, om uiteindelijk onze producten te kunnen exporteren naar de V.S. LVV overweegt de producten in te vriezen, omdat het niet één probleem is bij export. Vandaar dat ministerie heeft besloten zijn focus te leggen op de markoesateelt, wegens het feit dat het bevriezen makkelijker gaat en de export soepel verloopt, met vers fruit en groenten gaat het niet zo makkelijk.

More
articles