Mennonieten (doopsgezinden) uit de Nederduitse kolonie, hebben bijna 350 hectare land in Suriname gekocht met als doel een nieuwe nederzetting te stichten. Die Mennonitische Post berichtte dat afgevaardigden uit meer dan 20 koloniën in Belize, Bolivia en Mexico al maanden voorbereidingen treffen om naar Suriname af te reizen.
Tijdens een presentatie van wat de krant ‘Surinaamse koorts’ noemde, hebben verschillende mensen belangstelling getoond om naar het 222.395 hectare grote gebied te verhuizen, maar het is nog niet duidelijk wie daar als eerste naartoe zal verhuizen. De krant meldde dat de regering zal toestaan dat het land wordt bebouwd en gecultiveerd, maar geen extra landverkoop wil toestaan. Ander land lijkt beschikbaar te zijn in het naburige Guyana, maar de regering van dat land heeft aangegeven, niet geïnteresseerd te zijn in een immigratie van doopsgezinden.
Isolatie ten koste van bossen
Mennonieten hebben zich de afgelopen 100 jaar in Latijns-Amerika gevestigd en hebben sinds 2021 tot nu toe 495 hectare (1.223 acres) regenwoud in de Peruaanse Amazone gekapt. De illegale ontbossing die is gedocumenteerd door het Monitoring of the Andean Amazon Project (MAAP), maakt deel uit van een voortdurende uitbreiding in de regio door deze conservatieve groep die banden heeft met de anabaptistisch-doopsgezinde traditie.
In een verklaring van 13 december kondigde het Peruaanse ministerie van Milieu aan, dat er juridische klachten zijn ingediend en dat er maatregelen zijn genomen om “de onregelmatige activiteiten te onderzoeken, te bestraffen en lam te leggen”.
“We hebben nu de ontbossing gedocumenteerd van bijna 4.000 hectare (9.800 acres) in vier nieuwe kolonies die sinds 2017 in het Peruaanse Amazonegebied zijn gesticht”, schreef Matt Finer, MAAP-directeur van de ngo Amazon Conservation, in een e-mail aan Mongabay. “Dit maakt de doopsgezinden de nieuwe belangrijkste oorzaak van georganiseerde, grootschalige ontbossing in Peru, meer dan andere oorzaken zoals agribusiness en oliepalm.”
De nieuwe kolonie in Peru, volgens MAAP sinds 2021, is een van de twee meest opvallende incidenten van snelle ontbossing in het Peruaanse Amazonegebied. De kolonie werd gesticht nadat Peruaanse aanklagers in oktober 2020 een onderzoek hadden ingesteld naar het ongeoorloofd kappen van 2.500 hectare (6.200 acres) van bossen door mennonieten.
De grootschalige ontbossing en terugkerende conflicten met inheemse bevolkingsgroepen in Peru en andere landen hebben geleid tot publieke verontwaardiging door natuurbeschermers en lokale gemeenschappen. Maar de uitbreiding van de mennonieten in de hele regio gaat door.
Volgens gegevens verzameld door onderzoekers van McGill University, Canada, zijn er in totaal 214 doopsgezinde kolonies die ongeveer 3,9 miljoen hectare (9,6 miljoen acres) bezetten in negen landen in Latijns-Amerika, een gecombineerd gebied dat bijna zo groot is als Zwitserland. Dit cijfer is echter exclusief individuele kolonisten, van wie wordt aangenomen dat ze alleen al in Paraguay nog een paar honderdduizend hectaren beslaan.
“Ze hebben het kapitaal, ze hebben de markt, ze hebben een groeiende bevolking, ze hebben het geld om te kopen en goodwill te kopen van overheidsfunctionarissen”, zegt David Kaimowitz, voormalig directeur van de bosbouwdivisie van de FAO in Rome en nu onafhankelijk adviseur, vertelde Mongabay. Voor Kaimowitz is het een reële dreiging dat de groep doorgaat met het trekken naar gevoelige boslandschappen, aangezien regeringen in de regio prioriteit geven aan de ontwikkeling van de agribusiness boven bosbehoud. “Het lijkt erop dat je in het verleden racistische regeringen had die op zoek waren naar snelle ontwikkeling van gebieden die ze als onbeschaafd beschouwden”, zei Kaimowitz.
Blond, blauwogig en zichtbaar van Europese afkomst, arriveerden de doopsgezinden met hun eigen kapitaal en een veelbelovende agrarische reputatie dat hun productie kan voldoen aan de nationale vraag, en export kan genereren zonder enig politiek probleem te veroorzaken. Als groep hebben ze de neiging om te zoeken naar de meest geïsoleerde plekken waar ze kunnen leven volgens hun conservatieve religieuze overtuigingen. Dit is volgens Kaimowitz ook een van de directe redenen waarom ze ontbossen.
Veroordeeld voor verkrachting in Bolivia
In Manitoba, een insulaire doopsgezinde kolonie in Bolivia, werd in 2009 een groep mannen opgepakt. Later werden ze veroordeeld voor de verkrachting en aanranding van 151 vrouwen en meisjes – waaronder kleine kinderen – binnen deze kleine christelijke gemeenschap.
Bron:https://news.mongabay.com/2021/12/across-latin-america-mennonites-seek-out-isolation-at-the-expense-of-forests/, https://www.bbc.com/news/stories-48265703, https://anabaptistworld.org/low-german-mennonites-purchase-land-in-suriname/