Apoera wil grondenrechten geregeld zien

Basja Anuska van den Burg van Apoera, zegt dat de inwoners van het inheemse dorp blij zouden zijn, als de regering hun grondenrechten binnen de kortst mogelijke termijn regelt.

Voortst is ze bezorgd over de tien ‘Mexicanen’, die in het dorp zijn, zonder het doel van hun aanwezigheid kenbaar te hebben gemaakt aan het dorpshoofd. Intussen is vernomen dat deze ‘Mexicanen’ zich met hun 52 gezinnen zullen vestigen in het dorp om aan grootschalige landbouw te gaan doen. Van den Burg meent, dat zeer waarschijnlijk de Mexicaanse immigranten toestemming hebben gehad om in Apoera nabij kilometer 10 tot en met kilometer 28, zich te vestigen.

Van den Burg is het niet eens met het opzetten van een dorp van migranten nabij een inheems dorp. “Het is ons gebied”, zegt Van den Burg. Volgens haar heeft het er alles van dat voor de regering, de inheemsen niet mee tellen. Tevens noemt Van den Burg het GIS-project van de VIDS, waaraan ze leiding geeft in Apoera en wijst erop, dat in het dorp de Trio’s zijn opgevangen. Zij zegt dat van de honderd kinderen van de Trio’s, er slechts vijf naar school gaan.

Van den Burg noemt onder andere gebrek aan voeding voor de gezinnen dat ertoe leidt dat de kinderen thuis , omdat er niet voldoende eten is, om naar school mee te geven. En dus met de komst van de ‘Mexicanen’, de regering meer aandacht moet geven aan de voedselvoorziening in het dorp. Ze denkt bijvoorbeeld aan voedselpakketten voor de bewoners van het dorp.

Op de vraag aan de basja of de prijzen van eerste levensbehoeften betaalbaar zijn voor de bewoners, zegt ze dat het transport van deze goederen behoorlijk duur is en noemt niet alleen de vervoerskosten, maar ook de kosten voor het versjouwen van de goederen. Ze vertelt over de ervaring met haar eigen bakkerijtje, in vergelijking met de Foodbasket van de overheid in het dorp, en vindt dat het wikken en wegen is. Volgens haar komt de Foodbasket wel van pas, maar het bakkerijtje voorziet ook in de behoefte van de dorpelingen.

Als de regering het traditioneel gezag had betrokken bij de komst van de Mexicaanse migranten, dan zou het verwelkomen van de buitenlanders ook voor het hele dorp voordeel kunnen opleveren.

More
articles