Onderzoeksresultaten ijzercyanide en cyanobacterie

Milieuactivist Erlan Sleur heeft metingen te Waterland, in Brokopondo en Bronsweg gedaan om de waarde (in gram) te bepalen van de mogelijke aanwezigheid van cyanide in het water van het Stuwmeer en Suriname-rivier. Sleur vraagt allang aandacht voor het gevaar van cyanide en vooral na het recentelijke bootongeval met aan boord een behoorlijke hoeveelheid cyanide in het Stuwmeer. Hierdoor vermoedt hij nog meer, dat het water in het Stuwmeer besmet zou kunnen zijn. Thans heeft de overheid op grond van het Nimos onderzoek bevestigd, dat er wel sprake is van cyanide in het Stuwmeer. Echter blijkt ook uit de laatst gedane metingen van Sleur dat een groene stof in het meer ontdekt is die cyanobacteriën in zich draagt en de mens vreselijk ziek kunnen maken. Tevens geven ze toxische stoffen in het meer af. Daarvan kunnen mensen ziek worden door het water te drinken, of erin te baden, Tevens veroorzaken deze bacteriën jeuk op het lichaam. Wat volgens Sleur van groot belang is voor onze samenleving, is de samenstelling van ijzercyanide, afkomstig van de Chinese goudzoekers in de omgeving, en de cyanobacterie. ‘’De bacterie is groen van kleur en is bij Waterland en in het Stuwmeer gevonden’’, aldus Sleur. Vandaar dat hij erop wijst, dat mensen hoogstwaarschijnlijk als ze met de cyanobacterie in contact komen ziek kunnen worden.

De bacterie is giftig en geeft dat ook af. De kleine bacterie is staafvormig en bijna onzichtbaar. Ze komen vaak voor in verontreinigd water of in zuurstofarme wateren waar de temperatuur hoog is, zegt Sleur. Volgens hem hebben we in ons land tot nu toe weinig last van deze bacterie gehad.

Hij meent dat dit komt, omdat onze rivieren goed doorstromen.

Echter blijkt nu dat de cyanobacterie wordt gestimuleerd door het ijzercyanide dat komt uit China. Volgens Sleur bestaat er een verbinding tussen de beide stoffen. Hij wijst erop dat sedert de boot is gekapseisd op het Stuwmeer, er een groene vuile weke stof waar te nemen is op het meer en in de rivier.

Sleur merkt op dat het ijzercyanide een meststof blijkt te zijn waarop de bacterie sneller en beter kan groeien, maar alleen onder zeer gunstige omstandigheden. Sleur meent dat het ijzercyanide waarschijnlijk in de zakken met cyanide afkomstig is. Vandaar dat nu de verbinding tussen de cyanobacterie en het ijzercyanide wordt waargenomen, aldus Sleur. Volgens hem kan voor wetenschappers verder onderzoek naar bio-elektriciteit (zie afbeelding) de moeite waard zou zijn.

More
articles