Santokhi betuigt medeleven aan Guyana voor bij brand omgekomen kinderen

Guyana kondigt drie dagen van nationale rouw af

In Guyana brak gisterochtend een enorme brand uit op de slaapzaal voor meisjes van de Mahdia Secondary School. Negentien kinderen kwamen om het leven en enkelen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De fatale brand heeft Guyana diep geschokt. De Guyanese president Irfaan Ali, heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij deelde gisteren tijdens een persconferentie mee, dat ten teken van rouw de nationale vlag halfstok zal worden gehesen in alle openbare gebouwen. Inmiddels heeft president Chandrikapersad Santokhi ook zijn medeleven betuigd aan het buurland Guyana. Volgens Santokhi is het verlies van zoveel jonge mensen, een zware klap voor de Guyanese samenleving, maar vooral voor de nabestaanden en betrokkenen. ‘’Vol ongeloof heb ik het vreselijke bericht ontvangen van de brand, waarbij er helaas twintig schoolkinderen zijn omgekomen. Vele anderen zijn ook gewond geraakt.

Suriname leeft mee met onze buren en ik wens de families en de regering veel sterkte toe tijdens deze donkere dagen.

Voor de getroffenen die voor medische behandeling in het ziekenhuis zijn opgenomen, doen wij een speciaal gebed. Aan allen wens ik Gods kracht toe. Prayers for Guyana‘’, aldus president Santokhi op zijn Facebookpagina. ‘’Het is een van de droevigste dagen uit mijn leven als president. Het is een dag waarvan ik wenste dat het nooit zou gebeuren‘’, zei president Ali na een gesprek met ouders, voogden en familieleden van de slachtoffers. Tijdens een persconferentie die gisteren live uitgezonden werd via NewsRoom, zei Ali dat de regering zich volledig inzet om de getroffenen van dit hartverscheurende incident te helpen. De Guyanese regering zal volgens president Ali, onvermoeibaar werken om ervoor te zorgen, dat ze de nodige zorg en hulp krijgen in deze moeilijke tijd.

‘’Ik beloof, zoals ik al heb gedaan aan de familieleden, onze volledige onvoorwaardelijke steun aan de gezinnen en deze kinderen; of het nu gaat om medische, sociale, counseling, financiële, vervoer, accommodatie – welke vorm van ondersteuning dan ook nodig is – de staat zal die ondersteuning bieden aan de gezinnen, aan de kinderen‘’, aldus Ali.  Toen het nieuws maandagochtend vroeg bekend werd, haastte Ali zich naar de Eugene F. Correia International Airport in Ogle, waar hij een noodplan coördineerde. Hij was ook aanwezig om getuige te zijn van de aankomst van enkele van de ernstig gewonde kinderen. Later reisde president Ali naar Mahdia waar hij premier Mark Phillips ontmoette; de minister van Onderwijs, Priya Manickchand en de minister van Binnenlandse Zaken, Robeson Benn. Ook de hoofden van de gezamenlijke diensten waren aanwezig. Ali: ‘’Er zijn geen woorden die de omvang van de pijn kunnen beschrijven die onze broeders en zusters vandaag doormaken. We zouden willen dat deze dag nooit had plaatsgevonden. Dit is een pijn die we als natie en als familie moeten dragen. Het is een pijn die we samen moeten delen.‘’Ali voegde eraan toe dat hij vastbesloten is om gerechtigheid te brengen aan de families van de slachtoffers en dat er daarom een ​​technische taskforce zal worden opgericht onder leiding van de stafchef van de Guyana Defense Force, brigadegeneraal Omar Khan, en een kabinetstaskforce onder leiding van de premier. President Ali kondigde aan, dat de regering regionale en internationale hulp zoekt om DNA-testen uit te voeren op verschillende lichamen om hun identiteit te bevestigen.

In overeenstemming met de aankondiging van de president, hing de nationale vlag vanaf maandag 16.00 uur halfstok in alle openbare gebouwen. Drie dagen lang zal de nationale vlag halfstok hangen. ‘’Ik vraag dat we als natie de komende drie dagen gebruiken als drie dagen van gebed voor deze kinderen, hun families en de gemeenschap‘’, zei Ali. Hij zei dat elke denkbare actie die van de regering wordt verlangd, zal worden ondernomen om de pijn te verzachten.

“We willen jullie allemaal verzekeren dat er geen moeite zal worden gespaard. Elke denkbare hulp, elke denkbare actie die van de overheid wordt verlangd zullen we doen; we zullen je steunen, en we zullen ervoor zorgen dat we niet alleen vandaag bij je zijn, maar ook op dit moeilijke pad dat voor je ligt‘’, aldus Ali. Hij legde uit dat het ministerie van Onderwijs werkt aan de herprogrammering van alle onderwijsvereisten, waaronder de examens van de Caribbean

Examinations Council (CXC). Sommige van de kinderen die hun leven hebben verloren alsook andere leerlingen waren bezig met deze examens. ‘’Als gezin zullen we een band met elkaar moeten hebben. We zullen elkaar moeten steunen door geloof en geduld, we zullen moeten volharden”, zei Ali.

Inmiddels heeft de brandweer een onderzoek uitgevoerd en gebleken is dat er sprake is van brandstichting. Ten tijde van de brand waren er 56 kinderen op de slaapzaal van de Mahdia Secondary School. Onderzoek heeft uitgewezen dat negentien kinderen zijn omgekomen. Hoeveel kinderen er in ziekenhuizen zijn opgenomen, is nog niet bekend.

More
articles