Afsluiting Rangers-training Brownsweg

Gefinancierd door de Europese Unie hebben in een partnerschap van Conservation International Suriname (CIS) en Amazone Conservation Team (ACT), op 17 mei vijftien jonge mensen uit Brownsweg en drie uit Matawai, hun rangerscertificaat ontvangen na twee intensieve trainingssessies die enkele weken duurde. De eerste training vond plaats van 12 t/m 19 april te Colakreek en de tweede tevens vervolgtraining, vond plaats van 9 t/m 17 mei te Zanderij 1 (JSOOC). Deze trainingen zijn vooral bedoeld om lokale gemeenschappen zelf de bescherming van hun gebied ter hand te laten nemen. De districtscommissaris (dc) van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, gaf aan dat ze nu niet meer hoeven te wachten op de overheid bij het zien van misstanden, maar dat zij een bijdrage kunnen leveren door zaken te identificeren en rapporteren. ‘’Jullie zijn de ogen en oren van het gebied en zullen wanpraktijken melden bij onze nationale autoriteiten, milieuorganisaties en het traditioneel gezag van het district. Samenwerken is van groot belang”, aldus Mendelzoon

De vervolgtraining duurde bijna drie weken. Bij deze training werd vooral kennis over de natuur bijgebracht en de rol van een ranger als een professional die betrokken is bij de bescherming en het beheer van nationale parken en natuurgebieden met kennis over bossen, bomen, planten, dieren in het wild en bijzondere plekken. Er zullen meerdere trainingen volgen die zullen maken dat de rangers uiteindelijk ook als gids kunnen fungeren voor de bezoekers van hun gebieden.

Moeders en verzorgers van Brownsweg hebben op die dag de traditionele panji (voor de vrouwen) en djimbakosi (voor de mannen) gebonden om hun kinderen, als teken van trots voor het afronden van de training en omdat het ‘voor het eerst’ in hun gebied gebeurt.

De training werd verzorgd door de experts van ACT-S die jarenlang ervaring hebben opgebouwd in het Matawai gebied in Zuid-Suriname. Ook de wildlife training door Els van Lavieren (CI-S) was daar onderdeel van. Deze activiteit is onderdeel van het Local Actors for Change in the Hinterland programma, waarbij organisaties en gemeenschappen worden versterkt om hun eigen ontwikkeling en het beheer van hun bossen ter hand te nemen. De rangers zullen bekend staan onder de naam Busi Skowtu’s.

Nu vooral het Brokopondo gebied rond het stuwmeer in het teken van de belangstelling staat vanwege het (weder ontdekt) en ongecontroleerd gebruik van cyanide, naast andere milieu-uitdagingen, is deze groep van eminent belang om hun gebieden te beschermen tegen verdere vernietiging.

Loes Trustfull van het managementteam van CI-S, is bijzonder trots op alle rangers en de resultaten die tot nu toe geboekt zijn. Zij geeft aan dat CI-S er alles aan zal doen om dit programma te verdiepen en uit te breiden naar andere gebieden.

Carlo Koorndijk, Country Manager van ACT-S, zegt bijzonder trots te zijn op de inzet en het doorzettingsvermogen van de participanten die zijn team verder zullen begeleiden, waarbij ze op termijn ook ingezet zullen worden in gebieden waar ACT-S actief is. Joyceline Vrede, directeur van STINASU, bemoedigde de groep, die uiteindelijk onder hun beheer zal vallen.

Een van de rangers gaf aan dat ongeacht familiebanden of politieke achtergrond, mensen die de natuur vernietigen, onverwijld gerapporteerd zullen worden. Als een van de eersten heeft een andere ranger vorige week het vervoer van cyanide in het stuwmeer vastgelegd en doorgespeeld aan de autoriteiten, wat een sneeuwbaleffect teweeg heeft gebracht.

More
articles