Watermonsters wijzen uit cyniadebesmetting 1600 maal hoger op stuwmeer

Gisteren heeft de regeringsraad besloten, cyanidegebruik binnen de kleinschalige goudmijnbouw direct te verbieden. De aanleiding hiertoe zijn de hoge cyanidewaarden welke zijn aangetroffen in de twee watermonsters, genomen nabij de plek Toebuka Mauw, op het stuwmeer. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), zegt dat deze ‘’Total Cyanide’’ waarden, 1600 maal hoger liggen dan de internationale vastgestelde normen voor drinkwater. Een team van deskundigen zal de in beslag genomen cyanide vernietigen. Een veiligheidsteam bestaande uit politie en militairen, is belast met de operatie en tevens het onderzoek naar dit incident. Het bootongeval op het stuwmeer leidde ertoe dat in de omgeving Toebuka Mauw, er watermonsters zijn genomen op het stuwmeer in opdracht van het Nimos. Dit wateronderzoek wijst uit dat de cyanidebesmetting 1600 maal hoger is in het stuwmeer. Milieuactivist Erlan Sleur is ook bezig met metingen te Waterland en Brokopondo. Verwacht wordt dat morgen de resultaten beschikbaar zullen zijn. Volgens hem zijn zonder enige controle, Chinese goudzoekers bezig zowel kwik als cyanide in 40 voet containers naar het Brokopondo gebied te brengen. Dit geschiedt volgens Sleur, over water.

Hij meent dat er zich levensbedreigende situaties voor ons milieu voordoen en dat er meer gevaarlijke stoffen worden geïmporteerd dan voorheen, bestemd voor de goudwinning. Echter zijn er levensgevaarlijke gevolgen aan deze activiteiten verbonden, voor zowel mens als dier in de goudrijke gebieden waar er zoekacties plaatsvinden.

Nadelige natuurlijke en menselijke invloeden zorgen ook voor verandering in het milieu, en ons land heeft zich gecommitteerd aan het tegengaan van de klimaatsverandering, maar reageert traag op de handhaving van de levensbedreigende omstandigheden die met name aanwezig zijn bij de goudwinningsactiviteiten. Vandaar dat Sleur zich zorgen maakt over de informele goudsector, die gebruik maakt van gevaarlijke stoffen als cyanide en kwik.

Mensen en dieren staan bloot aan risico’ s en gevaar voor hun gezondheid in verschillende gebieden in ons land.

Volgens het ministerie van Economische Zaken zijn alleen aan het bedrijf New Mont en Rosebel Goldmines vergunningen afgegeven voor het importeren van cyanide. Verder maakt Economische Zaken bekend, dat cyanide op de negatieve importlijist is geplaatst.

De overheid heeft beloofd, dat op korte termijn een opleidingscentrum komt, waar goudzoekers getraind zullen worden, hoe om te gaan met gevaarlijke stoffen als kwik en cyanide. Ook wordt beoogd dat het gebruik van gevaarlijke stoffen bij goudwinning niet meer toegestaan zal worden, met inachtneming van het Minamata-verdrag dat ook door Suriname is geratificeerd.

Het Minamata-verdrag handelende over kwikgebruik heeft tot doel de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu tegen antropogene uitstoot van kwik en kwikverbindingen.

More
articles