Erlan Sleur van de natuurbeschermingsorganisatie ProBios, vertelt over het gebruik van cyanide door goudzoekers, die op zoek zijn naar grote hoeveelheden van het edelmetaal in het binnenland en al wel sedert 2018. De milieuactivist maakt dit duidelijk door het voorbeeld van de grote vissterfte in de wateren van het binnenland, en zegt dat de Marowijnerivier aan het uitdrogen is vanwege de vervuiling. Sleur legt uit dat cyanide wordt gebruikt door grote bedrijven bij de goudwinning, om zo het metaal doeltreffend vloeibaar op te lossen. Echter is cyanide een zeer giftige stof, die een gevaar vormt voor het milieu. Sleur herinnert ons aan het dodelijk ongeval met cyanide in Essequibo, Guyana 1995.
Sleur noemt met name Chinese gouddelvers in het Brokopondo gebied die gebruik maken van cyanide om sneller in het proces van de goudwinning resultaat te bereiken. Volgens hem heeft de districtscommissaris van Brokopondo zelf met zijn personeel een plaats ontdekt, waar Chinese goudzoekers bezig zijn geweest met cyanide bij het zoeken naar goud.
Hij meent dat het een kwalijke zaak is, dat mensen in de top van de regering, vaak achter deze goudzoekers zitten.
Ook is Sleur niet te spreken over het vernielen van hoofdwegen door zware trucks, die bezig zijn met het transport van materiaal bestemd voor goudwinningsactiviteiten in het gebied achter Zanderij. Volgens hem kost 1 km geasfalteerde wegstrekking, 200.000 US-dollar. Hij wijst erop, dat de wegstrekking Lelydorp-Zanderij onberijdbaar is geworden en vroeg zich af, wie het herstel moet betalen.
Tevens spreekt Sleur zijn bezorgdheid uit over het district Para, Kwakoegron, Bronsberg en ook het stuwmeer, waar cyanide in het grondwater terechtkomt. Volgens Sleur hebben ook in Frans-Guyana de autoriteiten gewaarschuwd voor het afsterven van de Marowijnerivier. Evenwel gaat op veel plekken zoals Nieuw Koffiekamp, Sarakreek, Marowijne, het gebruik van cyanide toch gewoon door bij het goud delven. De milieuactivist staat ook stil bij het bootongeval op het stuwmeer waarbij achttien zakken cyanide in het water terecht zijn gekomen, omdat de boot omkantelde, met als gevolg dat kort daarna een groot aantal vissen stierf. Volgens Sleur is het jammer dat dit ongeval kon plaatsvinden, alvorens de overheid tot actie overging om te voorkomen, dat dit weer kan gebeuren.
Vorige week sprak president Santokhi zijn afkeuring uit over de wijze waarop wij als samenleving omgaan met het milieu en merkte hij op, dat als we ons territoir niet beschermen, we met zijn allen zouden kunnen verzuipen.
Ook waarschuwde de milieuactivist voor het gevaar dat we lopen door de verschillende plaatsen in het land te betreden waar cyanide wordt gebruikt om goud vloeibaar op te lossen, volgens Sleur treft de overheid maar niet de nodige maatregelen om een halt hieraan toe te roepen. ‘’Ik begrijp de frustratie van de binnenlandbewoners, als de overheid niet optreedt. De districtscommissaris heeft vorig jaar aandacht gevraagd voor de plaats, waar hij met zijn personeel meer dan twintig zakken cyanide heeft aangetroffen. En de centrale overheid reageert niet’’, aldus Sleur.