Newcrest gaat akkoord met overnamebod van USD 17,8 miljard van Newmont

De Australische kopermijnbouwer Newcrest heeft besloten een overnamebod van de grotere sectorspeler Newmont te steunen, waardoor een nieuwe koper- en goudgigant in de mijnbouwwereld ontstaat. De deal, ter waarde van zo’n 17,8 miljard dollar, is een van de grootste acquisities sinds het begin van het jaar. Het zal Newmont volgens Reuters de grootste Amerikaanse koper- en goudmijnbouwer maken in termen van marktwaarde.

Newmont deed in februari voor het eerst een niet-bindend bod op Newcrest, dat het bedrijf waardeerde op USD 16,9 miljard, maar Newcrest verwierp dat als te laag. Toen probeerde de goudzoeker het opnieuw, wat het aanbod verzachtte. Het gezoete bod bedroeg ongeveer USD 19,5 miljard, waarover in de laatste fase van de besprekingen lager lijkt te zijn onderhandeld. The Wall Street Journal merkte in een rapport over de overname op dat de deal een bewijs is van de situatie waarin de mijnindustrie zich bevindt: er worden bij lange na niet genoeg nieuwe ontdekkingen gedaan, dus de grote spelers groeien door overnames. Dit gebeurt in een tijd waarin de vraag naar nieuwe ontdekkingen, althans in theorie, enorm is: de energietransitie vereist veel metalen en mineralen die nog moeten worden ontgonnen. Maar nu de financiering krap is en investeerders terughoudend zijn om veel geld in te zetten op greenfield-projecten, lijken consolidaties de enige manier om extra activa veilig te stellen voor degenen die het zich kunnen veroorloven. “We zullen nog steeds duidelijk bekend staan als een goudmijnbedrijf”, vertelde de president en CEO van Newmont, Tom Palmer, aan de WSJ in een interview. “Maar we zullen een goede blootstelling aan koper hebben en een groeiende blootstelling aan koper, en die grondgedachte zal zeker terechtkomen bij iedereen met wie we in contact komen.”

Koper is van cruciaal belang voor de overgang en er is een groeiend aantal waarschuwingen dat de aanvoer gevaarlijk dichtbij een tekort komt dat al dit jaar zou kunnen ontstaan. Elke extra blootstelling aan koper zou een concurrentievoordeel opleveren voor het bedrijf dat die blootstelling krijgt. De deal is nog onderhevig aan wettelijke hindernissen en goedkeuring door de aandeelhouders van beide bedrijven.

More
articles