Buitenparlementaire politieke partijen roepen op tot ‘one man one vote’

De buitenparlementaire politieke partijen (7), A20, DOE, HVB, De Nieuwe Leeuw, Amazone Partij en PRO, spraken gisteren hun voorkeur uit voor het kiezen van de ‘one man one vote’ boven andere versies, dan het hernieuwde kiesstelsel, dat nog in De Nationale Assemblee moet worden aangenomen. Op de vraag van onze redactie, hoe deze politieke partijen denken over het scheiden van het stemmen voor de regionale raden en de algemene, vrije en geheime verkiezingen, is DA’91-voorzitter Angelic del Castilho er mee eens dat de scheiding ertoe kan leiden, dat de zittende regering haar beleid goed uitvoert, anders loopt ze de kans dat de regionale raden naar de oppositie gaan.

Steven Reyme van A20, noemde het bijeenkomen van de buitenparlementaire partijen, een demonstratie van de bereidwilligheid om nationale vraagstukken te bespreken, zonder hebberig en op zichzelf gericht te zijn (ego), om het standpunt van dit kiesstelsel te bepleiten voor het volk.

Steven Alfaisie van DOE, merkte op dat het kiesstelsel is verworpen door het Constitutioneel Hof en volgens hem is de politieke constellatie waarin we ons als land bevinden, maakt dat we geen andere keus hebben, dan een studie maken van een nieuw kiesstelsel.

Met name vindt hij, dat de gehele samenstelling van factoren die invloed op het districtenstelsel uitoefent en vervolgens het resultaat daarvan, een toestand veroorzaakt en een stand van zaken die herziening van dit stelsel vereist. Vandaar dat hij ook opriep tot het kiezen van een ‘one man one vote’ stelsel.

Tevens meent Alfaisie dat het scheiden van het stemmen voor de regionale raden en de algemene, vrije en geheime verkiezingen, ook zonder de splitsing, het regeringsbeleid kan ondersteunen bij de ontwikkeling van het binnenland.

Met betrekking tot het kiesstelsel ook het volk zijn stem te laten horen, zei onder andere Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), dat het Constitutioneel Hof (CH) al uitspraak heeft gedaan over onze kiesregeling en die de toetsing aan de grondwet niet had doorstaan en dus is ingetrokken.

Echter ging Sapoen niet in op het democratisch recht van het volk in de grondwet, namelijk door middel van een referendum, zich ook te mogen uiten over een historisch gebeuren bij de uitspraak van CH. Een volksraadpleging of referendum, is het voorleggen van een vraag met betrekking tot wetgeving aan de kiesgerechtigden in een land of een bepaald gebied. Dit voorleggen gebeurt door een bepaalde overheid (al of niet in opdracht van de desbetreffende bevolking).

Yerry Koesial van de Nieuwe Leeuw, sloot zich aan bij de vorige sprekers, en maakte een opmerking over het stopzetten van het etnisch gebeuren en riep op tot het beëindigen van racisme. Hij vraagt het volk zich niet te laten beïnvloeden door een of twee politieke partijen. De vertegenwoordiger van de Amazone Partij Suriname, de heer Adogo, was het eens met de sprekers die het belang van ‘one man one vote’, hadden bepleit voor het volk. “Recht en gerechtigheid verheft een volk”, aldus Adogo.

Del Castilho zette uiteen dat haar partij allang meedoet in de politiek en ook in samenwerkingsverbanden haar bijdrage heeft geleverd. “Helaas heeft de vorige regering ons dat ontnomen”, stelde ze, en wees erop dat de huidige regering het samenwerken terug zou brengen, echter is tot op heden nog niets daarvan gemerkt. Vandaar dat Del Castilho ook de landelijke evenredigheid bepleitte, ‘one man one vote’. Ze meent dat we moeten waken voor foefjes in het parlement, omdat iedere Surinamer het recht heeft om te stemmen op wie hij/zij wil. ‘’Unu no wan nyang moksi na ini a verkiezing sa e kong, maar recht toe recht aan. No wan sma musu puru unu leti’’, aldus Del Castilho.

More
articles