Op dinsdag 16 mei 2023 om 09.00 uur zal de behandeling van de strafzaken tegen de verdachten A. Ramharak (truckchauffeur) en Stephano ‘Pakkitow’ Biervliet worden voortgezet. Op die dag zullen de getuigen en de verdachten worden gehoord. Op 18 april 2023 heeft de rechter de behandeling van de zaken van de verdachten van de op 17 februari 2023 gepleegde strafbare feiten, voortgezet.
De strafzaak tegen de verdachten E. Rosheuvel en G. B. stond voor uitspraak. Beide verdachten waren aanwezig. Hun advocaat mr. M. Nibte, was afwezig. Advocaat mr. A. Radja nam voor haar waar. De kantonrechter achtte het ten laste gelegde feit, diefstal, bewezen en heeft verdachte G. B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar, onder aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest. Verdachte Rosheuvel is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden onvoorwaardelijk, onder aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest.
Na de uitspraak is de behandeling van de strafzaak tegen de verdachte A. Ramharak aangevangen. De rechter heeft in die zaak de getuige Q. H. gehoord. Hierna is de strafzaak tegen de verdachte S. Biervliet in behandeling genomen. Deze verdachte wordt bijgestaan door mr. B. Pick. Nadat de officier de zaak heeft voorgedragen, is de zaak uitgesteld, omdat de raadsman van deze verdachte nog niet over alle processtukken beschikt.
Protestactie
In de laatste week van februari werden 83 personen die betrokken waren bij de geëscaleerde protestactie van 17 februari, voorgeleid bij de officieren van justitie. Deze personen worden onder andere verdacht van poging tot doodslag, diefstal, opruiing, wederspannigheid en vernieling. Naar aanleiding van de protestactie zijn samen met Stephano ‘Pakittow’ Biervliet, nog 113 personen aangehouden, waarvan 30 gelijk zijn heengezonden. Bij de voorgeleidingen zijn 10 jeugdigen heengezonden vanwege het ontbreken van een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit. Biervliet werd in eerste instantie bij de rechter-commissaris voorgeleid voor onder andere poging tot doodslag, verstoring van de openbare orde, opruiing, openlijke geweldpleging, brandstichting, gekwalificeerde diefstal en zware mishandeling. Bij de overwegingen zijn onder meer meegenomen de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 en richtlijnen door de president van de Republiek Suriname getroffen, specifiek gericht op het terugdringen van covid-besmettingen. Het onderzoeksbelang werd door de rechter-commissaris aanwezig geacht. De raadslieden van Biervliet gingen in hoger beroep tegen het besluit. Biervliet verklaarde bij zijn vrijlating tegenover de media, dat hij de strijd niet zal opgeven. Hij benadrukte dat hij zich zal blijven inzetten en zal blijven opkomen voor land en volk. ‘’Zolang de prijzen in de winkels niet omlaag gaan, zullen wij strijden. Als de president rust wil hebben in het land, dan moet de koers zakken, de prijzen moeten omlaag en de koopkracht moet omhoog‘’, aldus Biervliet. Hij blijft erbij, dat hij niets verkeerd heeft gedaan en ook dus niets te maken heeft met de plunderingen en berovingen die tijdens de protestactie op vrijdag 17 februari zijn gepleegd. ‘’Ik heb ook niet de status van verdachte.’’ Biervliet stelde dat hij tijdens de protestactie, bedreigd werd door drie gewapende mannen. De politie was volgens hem, niet goed voorbereid. ‘’Er waren nergens politieagenten of militairen te bespeuren toen de zaken geplunderd werden. De mensen die voor plundering en diefstal zijn aangehouden, moeten verklaren wie hen heeft gestuurd. Diefstal en plunderingen zijn niet in mijn systeem.’’