Humanitaire crisis verergert door amendering Amerikaanse migratiewet

De Amerikaanse overheid stelt donderdag een artikelwijziging in, die voor immigranten zonder papieren en illegaal de grens willen oversteken tot gevolg zal hebben, dat zij zonder pardon worden uitgezet. De bestaande humanitaire crisis aan de grens met Mexico zal hierdoor nog verder verergeren. De artikelwijziging betreft de vervanging van artikel 42 door Titel 8.

Artikel 42 is een volksgezondheidsverordening die de Amerikaanse autoriteiten noodbevoegdheden geeft, om de verspreiding van ziekten te voorkomen. De laatste keer werd die door de regering van Donald Trump uitgevaardigd in maart 2020, aan het begin van de pandemie, met de bedoeling de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. De norm stelt de autoriteiten in staat automatisch migranten zonder papieren aan de grens te weigeren, ook degenen die komen om asiel aan te vragen. In die drie jaar onder deze artikel amendering werden 2,7 miljoen mensen onmiddellijk gedeporteerd, een ongekend aantal in de recente geschiedenis. Het beleid zou naar verwachting in april vorig jaar aflopen, maar werd uiteindelijk verlengd en is van kracht tot de nacht van donderdag 11 mei. Ter vervanging van artikel 42, stelt de Amerikaanse overheid artikel 8 in, dat zwaardere gevolgen heeft voor mensen die illegaal de grens oversteken. De minister van Binnenlandse Veiligheid, Alejandro Mayorkas, benadrukte dat het einde van artikel 42 “niet betekent dat de grens open zal zijn”, terug naar artikel 8 van de Amerikaanse Code en dat dit zwaardere gevolgen heeft voor mensen die illegaal de grens oversteken. Hoewel artikel 42 velen ervan weerhoudt asiel aan te vragen, heeft het geen juridische gevolgen, waardoor herhaalde pogingen worden aangemoedigd. Zodra artikel 8 intreedt, kunnen migranten gedurende vijf jaar de toegang tot de VS worden ontzegd en mogelijk strafrechtelijk worden vervolgd. Daarom probeerden veel mensen in de afgelopen uren binnen te komen, aangezien dit geen gevolgen heeft. De aanpak van de Amerikaanse regering, in afwachting van de hervorming van de immigratiewet, is een van noodmaatregelen, en betekent dat er meer legale wegen zullen ontstaan voor mensen om naar de VS te komen, terwijl het strengere gevolgen zal hebben voor degenen die ervoor kiezen om die wegen niet te gebruiken.

Autoriteiten van verschillende Noord-Amerikaanse staten en ook van de federale overheid, hebben zich al gemobiliseerd en vrezen de chaos die de komende uren en dagen zou kunnen ontstaan. Het debat over hoe het immigratiesysteem, dat al jaren als failliet wordt beschouwd, moet worden hervormd, blijft gepolariseerd en is oververhit, en zal opnieuw een van de grote onderwerpen bij het verkiezingsseizoen van 2024 worden. Republikeinen bereiden zich voor, om de voorspelde chaos de komende dagen te gebruiken, om aanvallen op Biden en Democraten te versterken, en beschuldigen ze ervan, de grens niet te beschermen. Maar de grootste kritieken op Biden komen van bondgenoten zelf, die zeggen diep teleurgesteld te zijn over de maatregelen die de regering heeft genomen om het aantal toegelaten immigranten te beperken. De nieuwe regels vereisen dat migranten asiel aanvragen in het land waar ze doorheen reizen op weg naar de VS, en volgens hen, zouden velen zelfs de kans ontnemen, asiel aan te vragen op het vasteland van de VS. De regering stelt dat meer migranten nu legaal een aanvraag kunnen indienen, zonder een gevaarlijke grensovergang te riskeren. Maar tegenstanders werpen tegen, dat veel van de mensen die het risico nemen van de lange wandelingen door de woestijn, nooit naar een kantoor zullen gaan, of via internet processen zullen openen om te proberen toelating te krijgen, omdat ze ofwel niet over de middelen beschikken of in een situatie van grote kwetsbaarheid verkeren, dat dit niet als een haalbare route kan worden beschouwd.

More
articles