Onderwijsminister Henry Ori zegt dat er maatregelen getroffen zullen worden tegen stakende leerkrachten. Ori zei gisteren voor aanvang van de Raad van Ministers vergadering, dat leerlingen al twee weken verstoken zijn van onderwijs. Het onderwijsproces wordt verstoord en er zal zegt Ori, ‘’niet geschroomd worden om serieuze maatregelen te treffen’’. Afwezigheid zal als onwettig verzuim wordt opgetekend. Ori vindt het onacceptabel dat leerkrachten aangesloten bij het Syndicaat (Wi Sa Strey), besloten hebben om om de ene dag les te verzorgen. ‘’De mensen zullen ernstig worden aangesproken‘’, aldus Ori.
Het Syndicaat heeft gisteren besloten het lesgeven te hervatten, maar dan wel om de ene dag. De groep wil met dit model voorkomen, dat zij door de regering voor de rechter wordt gesleept en dat zij voor een periode van zes maanden tot één jaar, geen actie kan voeren. Ori weerspreekt dat er vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur rancune wordt toegepast, maar stelt dat er grenzen moeten zijn. ‘’Het kan niet zo zijn dat er wilde acties op touw worden gezet en de mensen daarvoor niet aanspreekbaar zijn.‘’ Ori zegt dat leerlingen niet onder de acties van leerkrachten mogen lijden, ook mag het schooljaar niet verloren gaan. De bewindsman zegt dat de regering heeft geluisterd naar de noodkreet van de actiegroep. Ori hoopt niet dat het zover komt dat het ministerie stappen tegen de leerkrachten moet ondernemen. ‘’Elke partij heeft een verantwoordelijkheid.’’
Ori vindt een koopkrachtversterking van SRD 2.500 voor de leerkrachten acceptabel. De eisen van het Syndicaat vindt Ori ‘’niet realistisch’’. De actievoerders eisen voedingsbonnen ter waarde van SRD 5.000 of een koopkrachtversterking van SRD 5.000, een Olikarta voor twee volle tanks per maand en een betere ziektekostenverzekering. Zij geven aan dat zolang de eisen niet zijn ingewilligd, zij niet elke dag zullen werken.