Vanwege afwezigheid advocaten worden verdachten reçufraude morgen verhoord

Op 27 april 2023 zou de kantonrechter mr. D. Nanhoe de behandeling van de strafzaak over de reçufraude tegen de verdachten D. Kom, M. Kom, S. Cruden, Y. Rother, M. Rother en R. Koendjbiharie, voortzetten. De zaak stond voor verdachtenverhoor en eventueel het requisitoir van de officier van justitie.

Advocaat R. Mangre was aanwezig voor de verdachten R. Koendjbiharie en M. Rother. Zij nam waar voor collega mr. B. Pick, die niet aanwezig was. Hij staat de verdachte D. Kom bij. Advocaat I. Kanhai was eveneens niet aanwezig. Hij staat de verdachten R. Koendjbiharie en M. Rother bij. Ook de advocaten mr. R. Denz, mr. M. Nibte, mr. D. Veira, mr. D. Landvreugd, en mr. C.Algoe,  die de raadslieden zijn van respectievelijk de verdachten M. Kom, Y. Rother en S. Cruden, waren afwezig. Vanwege de afwezigheid van de advocaten heeft de kantonrechter, na afstemming met de aanwezige raadsvrouwe mr. R. Mangre en de verdachten, besloten de zaak uit te stellen naar 11 mei 2023 om 09.00 uur. Op die dag zullen de verdachten worden verhoord.

De verdachten Robert Koendjbiharie, alias Blaka, Danielle Kom, hoofd Comptabiliteit Financiën & Planning, haar jongere zus Megeza, broer Mervelino, Yoran Rother en Sergio Cruden alias Taffa, waren al ingesloten. De bode van het ministerie van Financiën, Mosa Rother, die wordt gezien als een van de hoofddaders, was geruime tijd voortvluchtig maar werd eind oktober 2022 aangehouden door het Justitieel Interventie Team (JIT) en het Regio Bijstand Team Midden. Koendjbiharie, die al geruime tijd achter slot en grendel zit, wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan deelname aan een criminele organisatie, oplichting, valsheid in geschrifte, money laundering, verduistering en medeplichtigheid, zoals omschreven in het Surinaams Wetboek van Strafrecht. Er is ruim SRD 40 miljoen gestort op een rekening die hij nog geen maand eerder had geopend bij een lokale bank.

Samenspanning

Het onderzoek door de CLAD en de Rekenkamer in het kader van de reçufraude vanuit het ministerie van Financiën en Planning, was vorig jaar in volle gang. “Weliswaar kan wel worden gesteld dat er sprake is geweest van samenspanning, mogelijk ook met partijen buiten het ministerie, maar daar moet het politioneel onderzoek een uitspraak over doen. Afhankelijk van de mate van samenspanning kunnen vele controlemaatregelen worden doorbroken, waardoor malversaties laat of nooit worden ontdekt. Op dit moment kan geen uitspraak worden gedaan over de mate van samenspanning. In accountantstermen kunnen, niettegenstaande het feit dat er sprake is geweest van samenspanning, op hoog niveau bekeken, de malversaties worden toegeschreven aan gebreken in de controleomgeving”, benadrukte de onafhankelijke accountant René Abrahams in augustus 2022 in zijn rapportage aan de regering.

Onderzoek

Abrahams die belast was met het onderzoek van de reçufraude, stelde in zijn rapport voor om maatregelen te implementeren om de administratieve organisatie, inclusief de interne beheersing te verbeteren en de controleomgeving te versterken. Door deze aanbevelingen van Abrahams zijn, in samenspraak met de Centrale Bank en het ministerie van Financiën en Planning, er maatregelen getroffen, zodat de malversaties die zich hebben voorgedaan, niet meer kunnen voorkomen. De interne beheersing is bij het ministerie en de moederbank daardoor in belangrijke mate versterkt, terwijl nog meer maatregelen zullen worden getroffen ter verdere versterking van het ministerie van Financiën.

De stand van zaken per 22 juli 2022, betreft vier door de Centrale Bank uitgevoerde oneigenlijke opdrachten met vervalste handtekeningen, te weten op:

  1. 25 januari 2022 voor SRD 5.944.005,00 met als begunstigde M.I. Rother;
  2. 11 maart 2022 voor SRD 12.408.913,20 met als begunstigde M.I. Rother;
  3. 25 april 2022 voor SRD 14.042.700,45 met als begunstigde R. Koendjbihari;
  4. 14 juni 2022 voor SRD 26.922.896,97 met als begunstigde R. Koendjbihari.

More
articles