Het Korps Politie Suriname (KPS), heeft enkele weken geleden een update gepubliceerd van zijn ‘Most Wanted List’. Op deze lijst met zware criminelen komt de gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad nog steeds als eerste voor. Hij wordt onder meer verdacht van oplichting, verduistering en het overtreden van de Anti-corruptiewet. Wij van Keerpunt, vragen ons af of de bevoegde autoriteiten daadwerkelijk nog naar Hoefdraad op zoek zijn. Of is zijn aanwezigheid op die ‘Most Wanted List’ gewoon schijn, zoals vele andere zaken in ons land?
Deze voortvluchtige veroordeelde ex-minister zwaaide tot juni 2020 de scepter op het ministerie van Financiën van de toenmalige regering Bouterse. Na de verkiezingen van 2020, verdween deze man zonder enig spoor achter te laten. De dag na de inauguratie van de regering Santokhi, wist niemand waar Hoefdraad was. Hoefdraad was vermoedelijk gevlucht naar Guyana. Dat meldde Guyanese media en wij vernamen toen, dat Hoefdraads telefoon ook voor het laatst een signaal heeft gegeven in Nickerie. Wij vernamen uit regeringskringen, dat de Guyanese autoriteiten kenbaar hadden gemaakt, dat Hoefdraad zich niet langer in Guyana bevond. Kort na zijn vermissing werd duidelijk dat hij in Berbice gesignaleerd was met zeker twee lijfwachten. In mei 2021 werd volgens bekomen informatie, de melding gedaan dat Hoefdraad zich al geruime tijd op Cuba bevindt. De Surinaamse regering reageerde telkenmale niet op een behoorlijke manier als het ging om de opsporing van deze man. De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, liet vervolgens in juli 2021 weten, dat Hoefdraad nog in het bezit is van zijn nationaal Surinaams paspoort en daarmee zou hij nog kunnen reizen. Ramdin stelde dat alleen zijn diplomatieke paspoort ingetrokken was, “maar het andere zou CBB moeten doen”. Hoefdraad is ondanks verschillende pogingen van de regering, tot nu toe niet officieel gesignaleerd in het buitenland. Ten aanzien van de informatie dat hij op Cuba zou zijn, heeft de Surinaamse regering de ambassadeur van Cuba op formele wijze aangeschreven over de kwestie van de voortvluchtige minister, maar tot op heden weten wij niet of zij ooit antwoord heeft gehad op de brief. De advocaten van Hoefdraad zeggen dat hij onschuldig is, maar waarom is hij gevlucht als hij onschuldig is? Het is bijna drie jaar geleden dat hij is gevlucht en dat hij zijn woonhuis met inboedel heeft achtergelaten. De staat heeft na zijn veroordeling zijn woning verbeurd verklaard, maar wij vragen ons af, waarom die tot op heden niet is verkocht. Wij vernemen dat er tot nu toe mensen in het huis van de ex-minister komen, maar hoe kan dat eigenlijk als de woning verbeurd verklaard is? Na zijn verdwijning is gebleken dat ook verschillende vertrouwelingen van hem, het hazenpad hebben gekozen. Ook kwam men tot de ontdekking, dat hij belangrijke data van Financiën had meegenomen, waardoor er nu onvoldoende informatie beschikbaar is om te kunnen achterhalen, welke financiële stappen hij destijds exact ondernomen heeft. Waarom zijn deze mensen nooit aangehouden?
Interpol
Vorig jaar heeft het Interpol Secretariat General (IPSG) in een uitgebreid document het besluit betreffende het opnemen van de gewezen minister van Financiën in hun opsporingsbestand gedeeld. IPSG liet weten dat gelet op alle beschikbare informatie, de commissie van oordeel is dat het National Central Bureau (NCB) van Interpol in Suriname, niet voldoende elementen heeft geleverd om de argumenten van verzoeker met betrekking tot een politiek overwicht van de procedure te weerleggen. Daarom wordt de commissie verhinderd om te concluderen dat de gegevens die in dit verband worden betwist, in overeenstemming zijn met artikel 3 van de statuten van Interpol. Artikel 3, lid 1, (onder a), en artikel 33, lid 3, van de statuten van de commissie (CCF-statuut), bepalen dat de bevoegdheden van de commissie zijn beperkt tot het controleren of de verwerking van gegevens in de bestanden van Interpol voldoen aan de geldende wettelijke vereisten van Interpol. Daarbij worden zaken van politiek karakter genoemd, waar Artikel 3 van de grondwet van Interpol stelt: “Het is de organisatie ten strengste verboden om: elke interventie of activiteit van politieke aard te ondernemen.” Naar onze mening is dit sabotage in zijn puurste vorm, want alle documenten zijn tot op heden aanwezig. Er is zoveel media-aandacht rond de strafzaken waar Hoefdraad genoemd is, dat wij ons niet kunnen voorstellen dat dit verzoek van Suriname is afgewezen. De man is hier in Suriname veroordeeld en laat alle communicatie lopen via zijn advocaat, maar wij denken dat er andere zaken spelen waarvan wij niet op de hoogte zijn, want er zijn mensen die informatie kunnen verstrekken met betrekking tot zijn schuilplaats, maar ook die lopen vrij en blij rond in ons land. De vraag is: Wie houdt wie voor de gek en wordt er nog echt naar Hoefdraad gezocht?