Lancering Productie Krediet Fonds

De wet Productie Krediet Fonds (PKF) is op 27 december 2022 afgekondigd in De Nationale Assemblee. Naar aanleiding hiervan heeft op 9 februari 2023 de installatie van het bestuur plaatsgevonden. Op 20 februari 2023 volgde de ondertekening van de beheersovereenkomst tussen het ministerie van Financiën en Planning en de beheerder van het fonds, de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname N.V. (NOB). Het bestuur en de beheerder zijn drukdoende geweest om de structuren en processen te ontwerpen om ervoor te zorgen dat het fonds een aanzienlijke impact kan genereren in de samenleving. Het PKF is door de regering ingesteld met als doel het bevorderen van de groei en ontwikkeling van kleine en middelgrote producenten van goederen en diensten (met uitzondering van de sectoren handel, landbouw, veeteelt en visserij; voor de sectoren landbouw, veeteelt en visserij de verwerkingsindustrie wel in aanmerking komt voor de kredietverlening uit het PKF). De focus ligt voornamelijk op waardetoevoeging, exportbevordering, importvervanging, spin-off naar andere bedrijven en het scheppen van werkgelegenheid. Deze toegang tot (goedkope) financiering zal voorts bijdragen aan de verbetering van het bedrijfsklimaat alsook een betere ranking van Suriname op het gebied van ‘ease of doing business’.

Op 28 april jl. heeft de officiële start van het Productie Krediet Fonds plaatsgevonden. Ondernemers kunnen vanaf die datum hun financieringsaanvraag indienen bij de NOB. De leningen zullen verstrekt worden in Surinaamse dollars (SRD) met een limiet van SRD 2 miljoen voor maximaal vijftien jaar tegen een rentepercentage van 5 procent per jaar.

Ondernemers kunnen op de website van de NOB terecht www.nobsuriname.com voor meer informatie en het downloaden van het aanvraagformulier. Het is de bedoelingen dat er na de launch, informatie- en outreach sessies zullen plaatsvinden in de diverse districten. Ingevulde aanvraagformulieren met onderliggende stukken kunnen per e-mail ingediend worden op het e-mailadres: sec.pkf@nob.sr of persoonlijk bij de NOB aan de Jagernath Lachmonstraat 160-160.

More
articles