Goudwinningsactiviteiten rondom Afobakadam zeer zorgwekkend

‘Desastreuze gevolgen voor biodiversiteit, toerisme en lokale bewoners’

Erlan Sleur, milieuactivist en voorzitter van ProBios, heeft onlangs door middel van satellietbeelden de vervuiling rondom de Afobaka stuwdam als gevolg van goudwinningsactiviteiten, getoond. Rondom hulpdijk nummer 9 en bij de westelijke kant van de hoofddam van het Afobaka stuwmeer, worden er al enige tijd illegale mijnbouwactiviteiten uitgevoerd. ‘’Dit vormt niet alleen voor de Afobaka stuwdam een gevaar, ook voor de biodiversiteit, het toerisme en de lokale bewoners kan dit desastreuze gevolgen hebben’’, zegt Sleur aan de krant. Op de satellietbeelden van ProBios is de vervuiling rondom het stuwmeer en het aantal skalians, duidelijk te zien.

Sleur zegt dat de goudwinningsactiviteiten rondom de Afobakadam zeer zorgwekkend zijn. ‘’Toch wordt dit probleem niet serieus genoeg aangepakt.‘’ Volgens Sleur wordt er nauwelijks opgetreden tegen personen die deze activiteiten uitvoeren. De milieuactivist haalt als voorbeeld de tientallen skalians op het meer aan. ‘’Het Openbaar Ministerie heeft enkele maanden geleden een paar skalians onbruikbaar gemaakt. Echter is het daarbij gebleven, de aantallen die er nog zijn, zijn zeer zorgwekkend.‘’

Een parlementariër heeft volgens Sleur, nog niet zolang geleden in De Nationale Assemblee verklaard, dat de skalians op het meer ‘’opgeruimd’’ zijn. Echter laten de recente satellietbeelden een ander beeld zien. Volgens Sleur is van opruiming geen sprake en zijn de skalians nooit weggeweest. ‘’Het wordt steeds duidelijker dat er zogenaamde blinde muren worden opgetrokken als men weet wie de eigenaren zijn. Zonder dat er op de gevolgen gelet wordt.‘’ Gelaten toezien hoe het gebied rondom de Afobaka stuwdam vervuild wordt, is volgens Sleur niet goed te noemen. ‘’De toerismesector gaat hier achteruit, ook de biodiversiteit wordt helemaal vernietigd. Ook wordt niet gedacht aan de gevolgen als de dam het begeeft, dit alles wordt ter zijde gelegd. Autoriteiten kijken toe zonder adequaat op te treden‘’, aldus Sleur.

De directeur van Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) Eddy Fränkel, heeft enkele weken geleden gesteld, dat er wel tig keer aan de bel is getrokken voor dit probleem. Echter is het een kat-en-muis-spel tussen de personen die zich schuldig maken aan de illegale activiteiten en de politie. Fränkel erkende dat de mijnbouwactiviteiten rond de hulpdammen een gevaar vormen, waarbij de veiligheid van de samenleving in het geding dreigt te komen. Volgens Fränkel zullen de gevolgen van een dambreuk niet te overzien zijn.

Fränkel legde uit, dat de hoofddam op 1 kilometer na bijna benaderd is. Dit is zorgwekkend voor de integriteit van de dam, indien er water uit het reservoir een baan vindt richting de opgravingen. ‘’De zorg die er is, dat je niet van te voren weet hoe een goudader loopt. Als zo een mijn diep genoeg wordt aangelegd, tot ongeveer onder het waterniveau van het meer, kan je stroompjes water krijgen vanuit het meer. Dit kan uitgroeien tot een hele stroom die de hele hulpdijk wegspoelt‘’, zei  Fränkel. Als de Afobakadam, of één van de hulpdammen het begeeft, zal de schade niet te overzien zijn. De vloedgolf zal niet alleen omliggende dorpen compleet vernietigen, maar ook Paramaribo kan bijkans 3 meter onder water komen te staan. Eerdere prognoses hebben ook uitgewezen, dat Klaaskreek 17 meter onder water zou komen te liggen.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles