‘Grootste olieproducenten zijn niet noodzakelijkerwijs de landen met de grootste reserves’

We weten allemaal wie de grootste producenten van ruwe olie ter wereld zijn en kunnen zonder moeite de top drie opnoemen. Maar het punt is: de grootste producenten zijn niet noodzakelijkerwijs de landen met de grootste reserves. Daar zijn verschillende redenen voor, zoals we hieronder zullen zien. Voor nu volstaat het te zeggen dat het één ding is om een natuurlijke hulpbron te hebben, maar iets heel anders om deze volledig te ontwikkelen. Hier de top tien van landen die het rijkst zijn aan ruwe olie in oplopende volgorde:

10 Libië

Het Noord-Afrikaanse land heeft naar schatting zo’n 48,3 miljard vaten ruwe olie in voorraad. Toch is het een relatief kleine producent, met een daggemiddelde van ongeveer 1,2 miljoen vaten. Politieke instabiliteit en de machtsstrijd tussen verschillende facties na de burgeroorlog, zijn de belangrijkste redenen voor de aanhoudende problemen van Libië om het meeste uit zijn olievoorraden te halen. Toch lijkt het erop dat de zaken beginnen te keren, nu Europa naar het Noord-Afrikaanse land kijkt als een grotere oliebron.

9 Verenigde Staten (VS)

Bronnen schatten de Amerikaanse ruwe oliereserves anders in. Sommigen, zoals de Energy Information Administration (EIA), schatten deze op iets minder dan 36 miljard vaten en rekenen de condensaatreserves apart. Anderen, zoals de World Population Review, tellen ruwe olie en condensaten samen en komen uit op reserves van 68,8 miljard vaten voor de VS. Volgens de EIA-cijfers komen ruwe olie en condensaten samen uit op ongeveer 74 miljard vaten. Toch is het land de grootste producent van ruwe olie ter wereld.

8 Koeweit

Koeweit heeft volgens de OPEC, zo’n 101,5 miljard vaten aan bewezen oliereserves. De kleine Golfstaat produceert dagelijks tussen de 2,4 miljoen en 2,67 miljoen vaten olie en exporteert zo’n 1,7 miljoen vaten per dag. De staat heeft grote plannen voor zijn olierijkdommen – tegen 2030 is Kuwait Petroleum Corporation van plan om de productiecapaciteit van het land op te voeren tot maar liefst 4 miljoen vaten per dag. Het is duidelijk dat Koeweit zich niet echt zorgen maakt over voorspellingen die anticiperen op het wegvallen van de vraag naar olie.

7 Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

De op twee na grootste olieproducent van de OPEC, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), bezit naar schatting 111 miljard vaten ruwe olie en produceert er dagelijks gemiddeld 2,7 miljoen vaten van. Hiervan exporteert het volgens OPEC-gegevens dagelijks 2,3 miljoen vaten. Naast een grote olieproducent en de thuisbasis van enkele van ‘s werelds grootste reserves, is de VAE ook een voorbeeld van een economie die haar belangrijkste exportproduct gebruikt om zich ervan af te diversifiëren. Dankzij zijn olierijkdom, is de VAE veranderd in een magneet voor luxe toerisme en heeft het hoge verwachtingen als een hightech hub.

6 Rusland

Rusland heeft volgens de Energy Information Administration, zo’n 80 miljard vaten aan bewezen ruwe oliereserves en produceert sinds deze maand ongeveer 9,4 miljoen vaten per dag, exclusief condensaten. Een paar jaar geleden produceerde Rusland dagelijks meer dan 11 miljoen vaten, inclusief condensaat, maar de invasie van Oekraïne en de westerse sancties die daarop volgden, leidden tot een reactie, en een van de vormen die dit aannam was een productieverlaging. Toch is de export van ruwe olie en brandstoffen weer terug op het vooroorlogse niveau.

5 Irak

Irak, OPEC’s nummer twee producent, heeft bewezen reserves van zo’n 145 miljoen vaten, met een productie van ongeveer 4,5 miljoen vaten per dag. De export bedraagt gemiddeld 3,4 miljoen vaten per dag, maar net als Koeweit heeft Irak grote plannen. Het is de ambitie van Bagdad om de output van zijn grotere mede-OPEC-lid Saoedi-Arabië te evenaren, maar volgens analisten zal het daar niet in slagen, aangezien de productiecapaciteit de komende vijf jaar een piek zal bereiken van zo’n 6,3 miljoen vaten per dag.

4 Iran

Iran heeft oliereserves van 208,6 miljard vaten en produceert dagelijks ongeveer 2,39 miljoen vaten. Hiervan exporteert het slechts iets meer dan 760.000 bpd, per OPEC-gegevens. De reden voor de aanzienlijke kloof tussen reserves, productie en export, zijn de Amerikaanse sancties die de voormalige regering Iran opnieuw heeft opgelegd. Ondanks de sancties – en de mislukte onderhandelingen over de verwijdering ervan – exporteert Iran meer ruwe olie, met een piek van 1,13 miljoen vaten per dag eind 2022 en vanaf dit jaar ook in opwaartse richting. Ook zijn er plannen om de productie te verhogen.

3 Canada

Canada herbergt 171 miljard vaten ruwe olie, het meeste in de vorm van bitumen in oliezanden: maar liefst 166,3 miljard van het totaal is oliezand, geconcentreerd in Alberta. Dat is een tiende van de totale oliereserves ter wereld. Het land is de op drie na grootste olieproducent ter wereld, met een dagelijks gemiddelde van meer dan 5 miljoen vaten vorig jaar – een recordhoogte. Interessant is dat de productie stijgt ondanks de inspanningen van de federale overheid om de industrie te verkleinen vanwege de ecologische voetafdruk. De vraag naar olie houdt producenten echter aan het pompen. Uit een recent Ipsos-onderzoek is gebleken dat Canada ook wereldwijd de meest geprefereerde olieleverancier is.

2 Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië, de op een na grootste producent ter wereld en de grootste van de OPEC, heeft bewezen reserves van zo’n 267 miljard vaten. De productie bedroeg in 2021 iets meer dan 9 miljoen vaten per dag, wat steeg tot 11,5 miljoen vaten per dag in 2022, maar onlangs met een half miljoen vaten per dag werd verlaagd als onderdeel van de laatste ronde van productieverlagingen in OPEC+.

Ondanks dat Saoedi-Arabië de productie teugels strak in handen heeft, is het koninkrijk van plan om zijn productiecapaciteit uit te breiden van de huidige 12 miljoen vaten per dag naar 13 miljoen vaten per dag in 2027. Sommige analisten hebben echter gewaarschuwd dat Saoedi-Arabië dicht bij het bereiken van zijn oliepiek is.

1 Venezuela

Venezuela, een van de meest onrustige landen ter wereld, is ook het land met de grootste oliereserves ter wereld, gekoppeld aan meer dan 300 miljard vaten. Toch hebben Amerikaanse sancties, de chronische economische crisis en corruptie, er samen voor gezorgd dat het land niet optimaal kan profiteren van zijn olierijkdom. Na een bloeiperiode in de jaren negentig en begin jaren 2000, legde de eerste olieprijsdaling van het nieuwe millennium de Venezolaanse economie lam. Voordat die de kans kreeg om te herstellen, sloegen de VS het land dicht met sancties die de productie hebben gedecimeerd: in 2022 was het gemiddelde 600.000 tot 700.000 vaten per dag. De export bedroeg gemiddeld iets meer dan 600.000 bpd.

Bron: Oilprice

More
articles