Het Production Sharing Agreement (PSA) Guyana uit 2016, ondertekend met oliemaatschappij ExxonMobil en zijn partners, maakt het mogelijk om binnen twee jaar, aan het einde van dat kalenderjaar, een audit van de jaarlijkse uitgaven uit te voeren. Als het land zijn plicht om deze kritische beoordelingen uit te voeren niet binnen de gestelde termijn nakomt, kan de oliemaatschappij haar financiële administratie vernietigen, zoals vermeld in het contract.Bijlage ‘C’ van de PSA, met name in paragraaf 1.5 (C), merkt op: ‘Onverminderd de finaliteit van de zaken zoals beschreven in subsecties 1.5 (a) en 1.5 (b) zullen alle documenten waarnaar in die subsecties wordt verwezen, gedurende twee jaar na de datum van uitgifte worden bewaard en beschikbaar worden gesteld voor inspectie door de minister, met dien verstande dat wanneer er problemen zijn met betrekking tot een audit, de contractant de documenten voor een langere periode zal bewaren totdat de problemen zijn opgelost .’
Elson Low, economisch adviseur van de leider van de oppositie, zegt dat door deze maas in het contract, Guyana het risico loopt honderden miljoenen dollars te verliezen, aangezien het niet uitvoeren van tijdige audits ertoe kan leiden dat de gegevens door de oliemaatschappijen worden verwijderd.
Low legde eerder deze week zijn perspectief uit in een exclusief interview met Kaieteur News en wees erop dat “de nalatigheid van de regering bij het missen van de auditdeadline voor de tweede audit van Guyana, kan zorgen voor een verlies van honderden miljoenen dollars.”
Hij zei dat bepalingen in de PSA duidelijk aangeven, dat documentatie die beschikbaar zou moeten zijn voor deze audit, mogelijk is weggegooid. Als zodanig waarschuwde hij: “Als er een geschil is, is de regering mogelijk niet in staat de geldigheid van haar beweringen aan te tonen.”
Low merkte op: “Hoewel de PSA voorziet in het bewaren van gegevens na de deadline van twee jaar, kan deze bepaling alleen worden geactiveerd als zich problemen voordoen met betrekking tot een audit. Als Guyana zelfs de aannemer nooit heeft gecontroleerd voor de deadline, hoe kunnen we deze voorziening dan activeren? De aannemer heeft mogelijk al gegevens weggegooid tegen de tijd dat we beginnen met auditen.’’
The Economist zei dat de regering, Guyana aanzienlijk heeft benadeeld door niet tijdig de uitgaven van Exxon te controleren. Hij redeneerde dat zelfs als een audit discrepanties signaleert en het land naar arbitrage gaat om deze kosten aan te vechten en terug te vorderen, dit proces weinig vruchten zou kunnen afwerpen, aangezien een onpartijdig panel zou oordelen dat het land de wettelijke plicht heeft om ervoor te zorgen dat de audit wordt uitgevoerd binnen de gestelde termijnen. tijdsbestek, zodat de relevante documenten beschikbaar zijn. Een soortgelijk geval kwam naar voren in het voorlopige auditrapport dat was opgesteld door het Britse bedrijf IHS Markit. De controle werd uitgevoerd op de uitgaven van Exxon van 1,6 miljard dollar, gemaakt tussen 1999 en 2017. De dochteronderneming van ExxonMobil, Esso Exploration and Production Guyana Limited (EEPGL), informeerde het team van auditors die de belangen van de staat vertegenwoordigen dat het niet in staat zou zijn om al zijn financiële gegevens/verklaringen voor de periode 1999 tot 2004 te presenteren. De aangesloten onderneming legde uit dat de de belangrijkste reden voor dit dilemma is dat het boekhoudsysteem in die tijd werd opgeschoond, in een poging om een overstap naar het boekhoudsysteem van het moederbedrijf mogelijk te maken.
Volgens het rapport, ingezien door Kaieteur News, zei IHS dat de boekhoud-/financiële systemen die door EEPGL worden ingezet, in de loop der jaren zijn geëvolueerd naarmate de complexiteit van de operaties is toegenomen. IHS zei dat EEPGL tussen 1999 en 2016 een stand-alone versie van P2 Energy Solution’s IDEAS Oil and Gas-boekhoudsoftware gebruikte – een algemeen hulpmiddel dat wordt gebruikt voor nieuwe exploratiegebieden, waardoor snelle implementatie mogelijk is.
Vanaf 2017 zei de auditor dat EEPGL is gemigreerd naar het wereldwijde bedrijf ExxonMobil, dat draait op IPES, een op SAP gebaseerd platform voor boekhouding en financieel beheer. IHS legde uit dat dit platform wereldwijd wordt gebruikt voor alle door ExxonMobil beheerde activa en extra verfijning biedt die nodig is voor ontwikkelings- en productiemiddelen.
In het controleverslag staat: ‘Daarom zijn de kosten gedurende de gecontroleerde periode over twee verschillende systemen verdeeld. EEPGL bevestigde dat gegevens van vóór 2004 niet beschikbaar zijn in IDEAS, aangezien deze zijn opgeschoond in overeenstemming met het interne beleid voor het bewaren van gegevens.
Low zei: ‘’De operator kan beweren dat het de gegevens heeft weggegooid die nodig zijn om de zaak van Guyana te bewijzen vóór de deadline van twee jaar. We zouden geen basis hebben om te bewijzen waarom die kosten onwettig zijn.”