De Guyanese minister van Landbouw Zulfikar Mustapha, weerspreekt dat er een verbod is op producten uit Suriname. Volgens de bewindsman is er helemaal geen sprake van een handelsembargo, zoals beweerd wordt door autoriteiten. Wat er volgens Mustapha speelt, is dat er al enige tijd producten uit Suriname gesmokkeld worden naar Guyana, met alle gevolgen van dien. Guyana blijft volgens Mustapha het probleem van smokkel over de Corantijnrivier onder ogen zien via de gedeelde grens met Suriname.
Mustapha benadrukt, dat de waakzaamheid van Guyanese regelgevende instanties bij gesanctioneerde havens van binnenkomst versterkt zal worden. Er zal volgens de bewindsman erop gelet worden dat plagen of ziekten het land niet worden binnen gebracht. ‘’Het gaat ten koste van klachten van het bedrijfsleven in Suriname dat er een vermeend invoerverbod van groente, fruit en andere producten is.‘’
Maar Guyana verwerpt deze beweringen en merkt op, dat in 2021 de twee staten, vertegenwoordigd door Guyana’s minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha en de Surinaamse minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, de protocolovereenkomst betreffende de handel in verse landbouwproducten ondertekenden.
De voorwaarden van diezelfde overeenkomst hebben alleen betrekking op commerciële verzendingen van landbouwproducten. De focus ligt op de lokale en biologische productie van verse producten door richtlijnen te geven met betrekking tot de omstandigheden waaronder ze zullen worden geproduceerd, opgeslagen in pakstations en uiteindelijk verpakt en vervoerd naar elk land. Er worden inspanningen geleverd om ervoor te zorgen dat wordt voldaan aan internationale verplichtingen, normen en richtlijnen die betrekking hebben op de productie, certificering, verwerking, verpakking, opslag en transport van landbouwproducten tussen de twee landen. En dit is de kern van de kwestie die heeft geleid tot emotionele commentaren van het bedrijfsleven in Suriname.
Certificering nodig
“We hebben niets verboden. Sommige mensen gaan daarheen en smokkelen bananen en dat soort dingen en overspoelen de lokale markten en dan hebben onze boeren te klagen. De douane onderneemt nu stappen om te voorkomen dat er ongebruikelijke dingen binnenkomen‘’, aldus Mustapha tegenover News Room. Hij zei dat personen die legaal producten naar Guyana willen brengen, ervoor moeten zorgen dat ze de juiste certificering hebben en de gevestigde controle mechanismen volgen.
Voorkomen van ziekten en plagen
Sommige van de controle mechanismen zijn opgezet om de invoer van ziekten en plagen te voorkomen die de Guyanese autoriteiten grote zorgen baren. Mustapha zei dat hij persoonlijk de National Plant Protection Organization (NPPO) en de Guyana Livestock Development Authority (GLDA) had gevraagd om waakzaam te zijn. ‘’Ik heb ze gezegd voorzichtig te zijn. We kunnen geen vergunning geven om deze dingen binnen te halen als lokale boeren moeite hebben om hun producten te verkopen. Dat is de situatie, er is nergens een verbod op. Mensen volgen het mechanisme niet en we hebben veel succes geboekt bij het uitroeien van ziekten en plagen‘’, benadrukte Mustapha.
Vertraging bij het verlenen van visvergunningen
Volgens berichten in de Surinaamse pers kunnen exporteurs in Paramaribo al een paar maanden hun product niet naar Guyana sturen. De Surinaamse regering hoopt alle problemen op te lossen. Inmiddels heeft ook de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo, het handelsembargo tegen Suriname ontkracht.
‘’Ik wist niet eens dat dit gebeurt, maar we hebben ook fytosanitaire normen die we moeten handhaven. Maar ik weet niet of het waar is, want ik heb het niet in de reguliere media gezien we zijn formeel niet op de hoogte gebracht‘’, zei Jagdeo tijdens een persconferentie. Toch bekritiseerde Jagdeo de Surinaamse minister van Landbouw, Parmanand en Sewdien en merkte op dat hij niets minder is dan een ‘schaduwfiguur’. ‘’Suriname en sommige ministers, vooral die minister van Landbouw, ik heb geen enkel vertrouwen in hem, hij is een louche figuur. Dat moet ik zeggen met wat hij deed met de visvergunningen‘’, benadrukte Jagdeo.
(Bron: Newsroom)