Strafzaak reçufraude Financiën 27 april weer op de rol

De behandeling van de strafzaak inzake de reçufraude bij het ministerie van Financiën, tegen de verdachten D. Kom, M. Kom, Y. Rother, M. Rother, R. Koendjbiharie en S. Cruden, is op 30 maart jl. voortgezet. Alle verdachten waren aanwezig. De verdachten M. Rother en R. Koendjbiharie worden bijgestaan door de advocaten mr. S. Mangre en I. Kanhai bsc. De verdachte Y. Rother wordt bijgestaan door mr. D. Veira en mr. D. Landvreugd. De verdachte D. Kom wordt bijgestaan door mr. B. Pick. Verdachte M. Kom wordt bijgestaan door mr. R. Denz en verdachte S. Cruden wordt bijgestaan door mr. D. Landvreugd. Advocaat Pick was afwezig. De kantonrechter heeft het verweer van advocaat Kanhai, dat op de vorige zitting was opgeworpen met betrekking tot de dagvaarding van zijn cliënten, verworpen. Hierna heeft het getuigenverhoor plaatsgevonden. In het strafproces kan ervoor worden ge-kozen om in het kader van de waarheidsvinding, verdachten als getuigen te horen in de zaken van hun medeverdachten.

In deze zaak is dat gebeurd. De verdachten Y. Rother, M. Kom en D. Kom zijn tijdens het getuigenverhoor als getuigen verhoord.

Vervolgens is de kantonrechter overgegaan tot het verdachtenverhoor. Tijdens het verdachtenverhoor zijn de verdachten M. Rother, R. Koendjbiharie, M. Kom en Y. Rother verhoord. Op 27 april 2023 wordt de behandeling voortgezet om 09.00 uur. Op die dag worden de overige verdachten verhoord en zal de vervolging haar strafeis presenteren.

Onderzoek

Het gerechtelijk vooronderzoek in deze zaak werd door de rechter-commissaris op 19 december afgesloten. De verdachten zijn begin januari door het OM gedagvaard om voor de rechter te verschijnen. Een deel van de verdachten is in voorarrest. Volgens de procedure moesten de verdachten binnen 30 dagen worden gedagvaard. Dat is intussen ook gebeurd. De staat is voor ruim SRD 60 miljoen benadeeld, maar het geld is intussen weer teruggestort. Ex-minister van Financiën Armand Achaibersing, stelde vorig jaar in zijn laatste persconferentie, dat er zelfs meer terug is gehaald, want als de beslagleggingen erbij worden opgeteld, dan heeft de staat meer gekregen dan hij initieel had verloren.

Ruth Nunes, substituut-officier van het Openbaar Ministerie, had in september vorig jaar verklaard, dat de ondernemers die debet zijn in deze kwestie, ook gehoord zullen worden door het OM.  Aan de hand van wat het onderzoek zal uitwijzen, is het niet uitgesloten dat deze ondernemers vervolgd zullen worden. In de reçu-fraudezaak waren bepaalde personen als verdachten aangemerkt en aangehouden. Nunes kon toen geen informatie verschaffen of de directeur van Combé Markt in deze kwestie ook is verhoord. “Vanaf de fase van vooronderzoek van strafzaken tot de terechtzitting kan het OM de samenleving niet voorzien van inhoudelijke informatie, omdat men in de fase verkeert van bewijsvergaring”, aldus Nunes. Zij maakte duidelijk dat het mogelijk is  dat  ondernemers die gelden terug hebben gestort, money-laundering wetten hebben overtreden, maar benadrukt, dat onderzoek dit zal  moeten uitwijzen. “Bij het overtreden van wetten betreffende money-laundering is er niet alleen een boete aan verbonden, maar personen kunnen ook strafrechtelijk vervolgd worden”, aldus Nunes.

De personen Robert Koendjbiharie, alias Blaka, Danielle Kom, hoofd Comptabiliteit Financiën & Planning, haar jongere zus Megeza, broer Mervelino, Yoran Rother en Sergio Cruden alias Taffa waren al ingesloten. De bode van het ministerie van Financiën, Mosa Rother, die wordt gezien als een van de hoofddaders, was geruime tijd voortvluchtig maar werd eind oktober 2022 aangehouden door het Justitieel Interventie Team (JIT) en het Regio Bijstand Team Midden.

More
articles