‘Goede voorbereiding op milieu en klimaatverandering en menselijke gedragingen’

Bij de opening gisteren van de 14e Technische Vergadering, georganiseerd door de Caraïbische rampenbestrijding (CDEMA), sprak president Chandrikapersad Santokhi onder meer over menselijke gedragsveranderingen, het milieu en klimaatverandering, waarop we als samenleving goed voorbereid moeten zijn. Hij wees ook op de voorvergadering van de technische commissie van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbestrijding (NCCR), waaraan vertegenwoordigers uit eilanden in het Caraïbisch gebied, deel hebben genomen.

De president verwees ook naar het Nationaal Strategisch Veiligheidsplan van ons land, dat net een paar dagen geleden door hem in ontvangst was genomen. In het document is ook het belang van de rampenbestrijding in ons land  beschreven. Hij kwalificeerde de technische vergadering als een juist vervolg van het voorgaande in het kader van de Caraïbische rampenbestrijding. Tevens memoreerde Santokhi de watersnood die we vorig jaar en aan het begin van dit jaar in ons land hebben meegemaakt. Hij sprak vol lof over de medewerking van CDEMA tijdens de zwaarste overstromingen en de verwoestende uitwerking van de wateroverlast in verafgelegen gebieden. Het staatshoofd herinnerde zijn gehoor eraan, dat rond hetzelfde tijdstip van de opening van deze technische vergadering, de meeste staatshoofden van het Caraïbisch gebied ook deelnamen aan het Security Symposium in de regio. Echter heeft de president zijn deelname afgezegd vanwege de belangrijke kwesties die in ons parlement besproken moeten worden. Hij vindt het ook van belang de technische vergadering georganiseerd door de Caraïbische rampenbestrijding, toe te spreken.

Volgens president Santokhi zijn wij en andere Caraïbische landen niet alleen gezegend, maar hebben ook urgente problemen, zoals de toenemende industriële en potentiële risico’s. Hij is van mening dat we oplossingen moeten zien te vinden voor problemen binnen onze regio. Hoewel ons land een CO2 negatief land is, willen we er alles aan doen om te helpen het Caraïbisch gebied ook bij de uitstoot van koolstof, neutraal te maken.

De president vroeg ook aandacht voor de eventuele overstromingen en de droge tijd in ons land. De voorzitter van de technische vergadering, kolonel Jerry Slijngard, sprak lovend over het werk dat in voorvergaderingen is verricht en sprak de hoop uit, dat er meer tijd beschikbaar wordt gesteld voor het van gedachten wisselen met andere deelnemers in het Caraïbisch gebied. Tevens maakte Slijngard, bekend dat de directrice van CDEMA moest afzien van deelname aan deze vergadering vanwege een sterfgeval. Haar vervanger deelde mede, dat in de regio de Bahama’s en Sint Lucia al financiële middelen beschikbaar hebben gesteld om bij een eventuele ramp vlot en doeltreffend in deze landen te kunnen assisteren. Hij ging ook in op de overstromingen die we recentelijk hebben meegemaakt en stelde dat CDEMA altijd bereid zal zijn hulp te bieden.

More
articles