NPS-parlementariër Ivanildo Plein maakte in het tv-programma Magazine4, een vergelijking tussen de regeerperiode van Venetiaan (2000-2010), Bouterse (2010-2020) en Santokhi (2020 tot heden) en stelde dat de regering Venetiaan tot nu toe het best heeft gepresteerd om de economie op de rails te krijgen. ‘’Qua economische stabiliteit en beleid was de periode Venetiaan veel beter. Het is geen publiek geheim dat van deze drie periodes, je nu gewoon kunt zeggen dat de periode van Venetiaan, waar de NPS de lead had, toch wel de beste periode is geweest.‘’ Plein haalde aan dat in deze periode er economische rust en stabiliteit was, waardoor mensen goed konden plannen. ‘’Ook waren de pensioenen veel meer waard en was er financiële zekerheid’’, zei Plein. Hij benadrukte dat het volk in die tijd veel meer kon met zijn geld, omdat de koers veel lager was. ‘’Onze munt had waarde. Met een hele neutrale analyse kan je hierachter komen, daarvoor hoef je geen NPS’er te zijn‘’, aldus Plein.
Leiderschapscrisis
Dat het niet goed gaat met ons land, is volgens Plein te wijten aan het leiderschap. ‘’Er is een leiderschapscrisis in ons land. Suriname heeft momenteel te kampen met een leiderschapsprobleem, omdat de doorsnee leiders en andere agenda hebben’’, benadrukte Plein. Hij verduidelijkte dat men eerder propaganda voert, in plaats van dat men de noden van de samenleving verlicht. ‘’Mensen zijn al bezig met hun verkiezingscampagne en laten eigenlijk het werk waarvoor zij gekozen zijn, aan de kant. De samenleving verpaupert en dat is triest te noemen.‘’ De koersontwikkeling heeft volgens hem te maken met vertrouwen, ‘’maar dat is er op dit moment totaal niet’’. Binnen de regering is volgens Plein duidelijk te merken, dat zowel de president als de vicepresident een eigen weg opgaat. ‘’Om het werk van de samenleving te verrichten, moeten president en vicepresident de handen ineenslaan, maar we zien dat de een links gaat en de ander rechts.‘’ Met een beleid dat gezamenlijk uitgevoerd moet worden, zal het met deze houding niet de goede kant opgaan. ‘’Iedereen wil winnen, niemand wil verliezen. Maar dan zie je ook wie de verliezende is en in dezen is het de samenleving‘’, aldus Plein.
Geen luisterend oor
Plein zegt dat de regering beter moet luisteren naar de noden van het volk. ‘’Zoals de zaken nu eraan toe gaan, is er daarvan geen sprake. Dit is vooral te merken aan de manier waarop de regering c.q. ministers, vragen beantwoorden in het parlement.’’
In plaats van de kritiek ter harte te nemen, wordt men boos. ‘’De ministers moeten niet proberen leden op de een of andere manier te schofferen.‘’ Plein gaf aan, dat de huidige regering ‘’hier en daar’’ overeenkomsten heeft met de vorige als er gelet wordt op de vele commissies die er zijn. ‘’Deze commissies kosten misschien meer dan bekend is. Ik hoop dat mijn constatering niet juist is, want als dat zo is, is het lastig en niet goed voor de samenleving‘’, aldus Plein.
‘’We zien dat de armoede er is en moeten begrijpen dat het in de eerste periode van regering Bouterse een stuk beter ging, omdat er genoeg geld over was van de regering Venetiaan. Maar je moet kunnen tonen wanneer je geen geld hebt, dat je het land toch kan brengen naar de juiste bestemming en dat is toen niet gebeurd‘’, aldus Plein.
Uitvoeringscapaciteit regering
Nu de regering bijkans drie jaar aan het roer zit, moet er volgens Plein gekeken worden naar haar uitvoeringscapaciteit. Volgens Plein zitten er hier en daar zwakke schakels binnen de regering. ‘’Er moet nu nagegaan worden wie prestaties heeft neergezet en wie niet. We niet gepresteerd heeft, moet vervangen worden, maar dat is helaas een besluit des president.‘’ De president moet volgens Plein leiderschap tonen en nagaan wiens belang voorop gesteld wordt. ‘’Het belang van de regering of die van het volk’’, aldus Plein.