Suriname nadert belangrijke herstructureringsovereenkomst met Oppenheimer na jaren wanbetaling

De schuldeisers van Suriname naderen een deal met de regering van de Zuid-Amerikaanse natie om USD 675 miljoen aan obligaties te herstructureren, volgens bronnen die bekend zijn met de zaak. Een overeenkomst die kan leiden tot verliezen van ongeveer 25 procent tot 30 procent voor investeerders, zal het land eindelijk uit een jarenlange wanbetaling halen, zeiden bronnen die anoniem willen blijven, omdat de zaak privé is. Het zal waarschijnlijk ook helpen als Suriname zijn programma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil hervatten.

Hoewel de definitieve voorwaarden nog moeten worden overeengekomen, is het een grote stap voor Suriname. De voormalige Nederlandse kolonie ging drie keer in gebreke tijdens de pandemie, volgens de criteria van Fitch Ratings, met een ongrijpbare herstructureringsovereenkomst.

Een vertegenwoordiger van de commissie van schuldeisers weigerde commentaar te geven. Noch een regeringswoordvoerder, noch financiële adviseurs van de regering reageerden onmiddellijk op berichten waarin om commentaar werd gevraagd.

Het IMF was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Nu een deal met een obligatiehouder dichtbij is, versnelt Suriname ook de onderhandelingen met China, zei een van de bronnen. Als onderdeel van het laatste herstructureringsvoorstel zouden beleggers mogelijk een nieuwe obligatie ontvangen met een geleidelijk toenemende couponbetalingsstructuur, zei een bron.

Er ontstond een kloof tijdens eerdere onderhandelingen tussen financiële functionarissen en obligatiehouders, die toegang wilden tot potentiële toekomstige olieroyalty’s uit een offshore bassin dat volgens boorder Apache Corp., ‘het meest bekeken’ ter wereld is.

Nu staat de voortgang centraal. Het land probeert schuldovereenkomsten vast te leggen en een IMF-programma te hervatten dat een noodzakelijke financieringsbron zou bieden. Eind 2021 bereikten de partijen een driejarige overeenkomst die de regering toegang gaf tot ongeveer USD 690 miljoen. Maar het werd vorig jaar stopgezet, nadat het IMF de beoordelingen niet kon voltooien.

De partijen zijn het afgelopen jaar in gesprek geweest over het terugbrengen van het programma, zei Nigel Chalk, de waarnemend directeur van het IMF van het westelijk halfrond, donderdag in een persconferentie. De bankbiljetten van het land die in 2026 vervallen, zijn genoteerd op ongeveer 65 cent per dollar, terwijl de obligaties later dit jaar ongeveer 73 cent bedragen, volgens indicatieve prijzen samengesteld door Bloomberg.

More
articles