Nieuwe methode ontdekt om overdracht dodelijke malaria te stoppen

Onderzoekers van de Jawaharlal Nehru University (JNU) in Delhi, India, hebben een nieuwe manier gevonden om de overdracht van dodelijke malariaparasieten te blokkeren. Het team van het Special Center for Molecular Medicine, heeft een nieuwe verbinding gevonden die een krachtige transmissieblokkerende activiteit vertoonde. JNU-onderzoekers hebben een nieuw koudeshock-eiwit van Plasmodium falciparum geïdentificeerd, dat een essentiële rol speelt bij de seksuele en ongeslachtelijke ontwikkeling van malariaparasieten. Omdat de malariaparasiet bij muggen stress ervaart bij lage temperaturen, biedt dit eiwit een beschermende laag voor de parasiet tegen koude omstandigheden.

De door muggen overgedragen ziekte, malaria, wordt veroorzaakt door een parasiet, die eerst groeit en zich vermenigvuldigt in de levercellen en vervolgens in de rode bloedcellen. De parasiet groeit in de rode bloedcellen, vermenigvuldigt zich en dringt verder binnen.

Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention infecteren vier soorten malariaparasieten mensen: Plasmodium falciparum, P. vivax, P. ovale en P. malariae. De studie gepubliceerd in het tijdschrift iScience stelt, dat om de nadelige effecten van lage temperaturen te bestrijden, koudeschokeiwitten tot expressie worden gebracht in bacteriën, planten en mensen die een cruciale rol spelen bij het verwerven van koudetolerantie. ‘’Het is bekend dat cold shock-eiwitten secundaire structuren in doel-RNA destabiliseren, wat op zijn beurt efficiënte transcriptie en vertaling mogelijk maakt.‘’ Wetenschappers hebben nu voorspeld dat het richten van dit essentiële Plasmodium cold shock-eiwit met LI71 de groei en overdracht van malariaparasieten kan blokkeren.

‘’We hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van een antimalariamiddel dat de overdracht blokkeert. De meeste antimalariamiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van de aseksuele stadia van P. falciparum hebben weinig of geen directe effecten op de gametocyten van P. falciparum. Onze studie identificeerde een nieuw kandidaat-eiwit ‘PfCoSP’ voor het ontwikkelen van transmissie-blokkerende verbindingen‘’, zei prof. Shailja Singh, die de corresponderende auteur van de studie is, in een verklaring. Ze voegde eraan toe,  dat Plasmodium falciparumfCoSP (PfCoSP) een koudeshock-eiwit is van de malariaparasiet, waarvan werd vastgesteld dat het een cruciale rol speelt bij het aanpassen van de parasiet aan koude stressomstandigheden in de muggastheer. Het blokkeren van dit eiwit door LI71 zou dus de transmissiecyclus onder muggen doorbreken.

Verbetering antimalariamedicijnen

Er wordt onderzoek gedaan naar het verbeteren van antimalariamedicijnen, aangezien de parasiet zich ertegen heeft ontwikkeld. ‘’Vanwege resistentie tegen de momenteel verkrijgbare antimalariamedicijnen zijn aanvullende inspanningen voor het identificeren van geneesmiddelen en verder onderzoek naar deze dodelijke ziekte nodig‘’, voegde de eerste auteur van de studie Dr. Ankita Behl, SERB-NPDF toe. Het team hoopt dat hun nieuwe werk de weg kan effenen voor het aanpakken van medicijnresistente parasieten. ‘’We weten dat de uitbanning van malaria een belangrijk wereldwijd gezondheidsprobleem blijft, dus we moeten elk hulpmiddel van onze kant gebruiken en nieuwe ontwikkelen. Deze ontdekking geeft ons optimisme dat malaria onder controle kan worden gehouden en levens kunnen worden gered‘’, concludeerde Rumaisha Shoaib.

(Bron: indiatoday)

More
articles