In 2025 alle dorpen binnenland waarschijnlijk voorzien van 1x24u elektriciteit

Projecten in volle gang

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), heeft voor de aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers aangegeven, dat de voorziening van 1x24u stroom voor de resterende dorpen in het binnenland, nog niet naar tevredenheid verloopt, zulks door een achterstand.

Abiamofo zei dat het ministerie bezig is met de uitvoering van het eerste project, waarbij eveneens 50 dorpen van stroom voorzien zullen worden. Het clusterwerk  in het dorp Poketi is in de afrondende fase, waarbij zestien dorpen in de directe omgeving, inclusief Drie-Tabbetje voorzien zullen worden van elektriciteit. Volgens Abiamofo zal de technische oplevering van het station te Poketi ongeveer over twee maanden plaatsvinden, en in augustus zal de distributielijn zijn afgerond. Hij zei vervolgens dat in de maand mei, de cluster in  Botopasi zal aanvangen en negen dorpen liggende in die omgeving, van 1x24uur stroom voorzien zullen worden.

Abiamofo benadrukte, dat er een project bestaat dat gefinancierd zal worden door India. Het zijn namelijk twee projecten, het eerste project is al bijna in de fase van uitvoering  en heeft te maken met de uitbreiding van het Energie Bedrijven Suriname (EBS) netwerk, dat nu een verbinding heeft tot het dorp Matta en het is de bedoeling dat  die doorgtrokken wordt tot Bigi-Poika en Kwakugron.

“Het ministerie moet voor het tweede project, nog de formele goedkeuring krijgen, maar gezien de huidige ontwikkelingen, zullen met deze vier projecten samen waarschijnlijk  vanaf 2025, alle dorpen  in Suriname toegang  hebben tot 1x24u stroom”, aldus Abiamofo.

More
articles