De Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW), is per 1 januari 2023 ingegaan. In eerste instantie zou het percentage vastgesteld worden op 15 procent, maar later maakte de regering bekend, dat het tarief 10 procent zal bedragen. Rond juli dit jaar, zal het bedrag worden verhoogd naar 15 procent. Volgens Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), hoeft de BTW niet omhoog als alle bedrijven meedoen.
De VES-voorzitter zegt, dat het tarief niet zal wijzigen dit jaar, maar er zijn wel calculaties voor een hoger tarief. “Er zijn zoveel negatieve schokken in de economie en je wilt als regering dit niet laten verergeren door mensen meer te laten betalen voor van alles. De implementatie is belangrijk, want we hebben tot nu toe geen beeld hoeveel bedrijven er BTW betalen. Ik heb niet de idee, dat het aantal bedrijven schrikbarend is toegenomen sinds januari, maar als de BTW goed wordt doorgevoerd en iedereen betaalt, hoeft het tarief niet omhoog”, zegt Debipersad.
Naar aanleiding van de reactie van de VES-voorzitter vraagt Keerpunt zich af of alle bedrijven in ons land daadwerkelijk BTW afdragen. Wij hebben namelijk bij verschillende winkels ervaren, dat de BTW wordt weggelaten als de klant geen bon wil bij de afrekening. De winkelier/verkoper biedt dit namelijk ook aan bij de kassa. Dus de vraag die wij in dit soort situaties stellen, is: Hoe zal de Belastingdienst dit controleren? De implementatie en verwachtingen over de BTW, zijn naar onze mening niet in voldoende mate goed gecommuniceerd vanuit de overheid.
Wij weten dat als het BTW-systeem goed geïmplementeerd zou worden, de BTW miljarden kan opleveren, maar dat is pas als er ook optimale controle is. Wat wij ons ook afvragen, is hoe de Belastingdienst nu functioneert, aangezien de leidinggevende is vertrokken naar Nederland en tot nu toe niet terug is. Wie heeft de leiding over zo een belangrijke instantie?
Hoe vlot verloopt de inning, want de overheid ziet de BTW als een behoorlijke inkomstenbron, maar als de inning niet wordt verbeterd, zullen de inkomsten tegenvallen. Daarbij vinden wij het een zeer kwalijke zaak dat gokkantoren geen BTW hoeven te betalen.
Dit is onkan, want deze bedrijven lopen dagelijks vol met mensen en genereren daardoor enorme winsten, terwijl juist daarop een BTW-heffing zou moeten komen. Deze branche zou de makkelijkste bron zijn om inkomsten voor de overheid te innen, maar juist de gokkantoren laat zij op een nultarief. Heeft dit weer te maken met partijpolitiek?
De overheid moet denken aan de inkomsten en uitgaven van het land en niet aan de portemonnee van sponsoren van de oranje partij. Er is momenteel een gebrek aan vertrouwen binnen en buiten Suriname, waardoor het geld dat verdiend wordt, weer het land verlaat via multinationals en andere grote organisaties. Als goederen die geïmporteerd worden niet alleen voor consumptie worden gebruikt maar ook voor productie, heeft dat ook een positief effect voor de economie. Dat de wisselkoers dagelijks stijgt, geeft een duidelijk signaal dat onze ‘deskundigen’ hun werk niet kunnen doen. Een klein land als Suriname met een importeconomie, wordt vaak als negatief gezien, en daarbij is de wisselkoers de belangrijkste parameter bij de import van grondstoffen/hulpmaterialen. Maar wanneer de wisselkoers wordt ingezet in de productiesector als te zijn productief in plaats van consumptief, dan heft dat elkaar op. We kunnen dan voldoende exporteren.