‘Men is bang om vrijelijk zijn mening te uiten’

Panelleden bij openbare lezing NPS:

De Nationale Partij Suriname (NPS), heeft gisteren in Grun Dyari een openbare discussieavond gehouden met als thema: ‘Vrijheid van meningsuiting in Suriname’. Het panel bestond uit Nita Ramcharan (hoofdredacteur van Starnieuws) die de inleiding verzorgde en de journalisten Ivan Cairo en Glenn Truideman. De panelleden gaven elk een uiteenzetting over het belang van de vrijheid van meningsuiting, die verankerd is in onze grondwet. Zonder deze vrijheid is een democratische samenleving niet mogelijk. De panelleden stelden derhalve, dat vrije meningsuiting van primair belang is in een democratisch land. Maar volgens hen is men tegenwoordig ‘bang’ om vrijelijk zijn mening te uiten over het beleid van de regering.

Ramcharan stelde in haar inleiding, dat de vrije meningsuiting momenteel zwaar wordt onderdrukt. Dit is volgens haar te merken sinds de vele aanhoudingen vanaf september 2020. Volgens Ramcharan vrezen velen tegenwoordig dat zij aangehouden zullen worden voor uitspraken die zij doen. ‘’Mensen die zich op sociale media kritisch uitlaten, voelen de ogen van de machthebbers in de rug. Op basis van uitlatingen worden ze opgepakt door de politie en van hun vrijheid beroofd. Zaken komen nooit voor de rechter, waardoor er geen toetsing plaatsvindt over de aanhoudingen waarbij de president, de politie en het Openbaar Ministerie, betrokken zijn. De muilkorfwetten zijn funest voor de beleving van de democratie‘’, aldus Ramcharan. ‘’De muilkorfwetten dienen ingetrokken te worden, omdat die een barrière vormen voor het optimaal beleven van de democratie.’’

Ramcharan zei dat al dertig jaren lang het verzoek wordt gedaan, om de wet in te trekken. Dit verzoek is volgens haar aan verschillende regering gedaan, zo ook de huidige. ‘’Echter, ook Chandrikapersad Santokhi die ooit minister van Justitie en Politie was, wilde meewerken aan het intrekken van die wet maar nu maakt hij gretig gebruik van diezelfde wet.‘’

Ramcharan toonde een lijst waarop de namen staan van burgers en activisten die zijn aangehouden sinds het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk.

Cairo benadrukte, dat de wet ingetrokken moet worden. Ook voerde hij aan, dat het belang van vrije meningsuiting al vanaf de lagere school geleerd wordt. Vanuit de zaal werd hij erop gewezen dat dit kan leiden tot respectloos gedrag van kinderen naar volwassenen toe. Suriname heeft volgens Cairo, jarenlang een grote mate van vrijheid van meningsuiting gekend, totdat deze verpest werd. Caira haalde aan, dat Suriname zelfs op plek nummer 19 van de World Press Freedom Index van Reporters Without Borders heeft gestaan. ‘’Tijdens een moment van macht dronkenschap hebben de beveiligers van vicepresident Ronnie Brunswijk vorig jaar een journalist mishandeld tijdens de uitvoer van zijn werk. Ik geloof dat het een paar jaar zal duren voordat we weer op plek 19 komen of hoger‘’, aldus Cairo.

More
articles