IMF verhoogt groeiprognose Guyana voor 2023, 2024 aanzienlijk

De groeiprognose van Guyana van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een flinke impuls gekregen. Hoewel het artikel IV-rapport van het IMF uit 2022 had geschat dat het reële bruto binnenlands product (bbp) van Guyana in 2023 met 25,2 procent zou groeien, is dit herzien naar 37,2 procent.

Evenzo had het IMF vorig jaar geschat dat de groei van Guyana in 2024 21,2 procent zou bedragen. Deze prognose is meer dan verdubbeld tot 45,3 procent in de World Economic Outlook 2023: A Rocky Recovery. Guyana bevindt zich in de beginjaren van zijn olieboom, maar niemand anders projecteert deze cijfers.

Geen enkel ander land zal naar verwachting groei op deze procentuele niveaus zien. Guyana is een klasse apart, na 62,3 procent in 2022. De verwachte ruwe productie van Guyana zou een van de hoofdoorzaken zijn van zo’n belangrijke herziening. Het economische overzicht van het IMF werd gepubliceerd op dezelfde dag dat ExxonMobil aankondigde dat zijn derde drijvende productie-, opslag- en losschip (FPSO), Prosperity, in Guyana aankwam. Nu Exxon al meer dan 380.000 vaten ruwe olie per dag (bpd) produceert uit zijn Stabroek-blok-projecten, zal de opstart van Prosperity’s Payara-project en de opvoering van de productie de productie naar bijna 600.000 bpd brengen. Maar zelfs vóór de aankomst van het schip blijven de Liza-projecten van Exxon de outputverwachtingen overtreffen. Er is wat downtime gepland in het laatste kwartaal van 2023 voor productieoptimalisatie bij Liza Fase 2, na de succesvolle optimalisatie van Fase 1 vorig jaar.

Het is veelbetekenend dat Guyana ook een economische impuls krijgt door koolstofkredietbetalingen van Hess, in totaal 150 miljoen dollar in 2023. De eerste betaling van 75 miljoen dollar vond plaats in januari en de tweede zal later worden gedaan.

De overheid ontvangt inkomsten uit handtekeningbonussen zodra blokken worden uitgegeven aan het einde van de eerste offshore veiling van het land in de eerste helft van het jaar. Guyana zou ook winst kunnen zien op het gebied van lokale content nu de regering stappen zet om meer categorieën toe te voegen aan de Local Content Act, die internationale oliemaatschappijen (IOC’s) zal verplichten om meer diensten aan te bieden bij bedrijven die eigendom zijn van Guyana.

 

More
articles