Volksgezondheid: Geen sprake van tekort aan geneesmiddelen

Minister Amar Ramadhin,  van Volksgezondheid heeft gisteren voor aanvang van de vergadering van de  Raad van Ministers (RvM) verklaard dat er geen tekort is aan medicijnen in Suriname. Ramadhin heeft gesproken met het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) over het aankopen van medicijnen. Hij verklaarde dat er een probleem was, er alarm werd geslagen door een vakgroep anesthesiologen, omtrent een schaarste aan een aantal middelen. Het ministerie van Volksgezondheid, heeft toen een overzicht gehad en er is een oplossing gezocht door gelijk ondersteuning te vragen door de samenwerking met verschillende landen. Er kan worden vermeld dat de middelen die aangevraagd waren door de samenwerking met Guyana en Jamaica,  sedert afgelopen week intussen zijn gearriveerd.

Ramadhin zei dat het om verdovende middelen gaat en er zijn daarvoor dus speciale voorzieningen getroffen. De ziekenhuizen hebben de afgelopen week ook ontmoetingen gehad met de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) en er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Het BGVS is nog steeds de contactpersoon wegens de afspraken die landelijk zijn  gemaakt. Verder is aan de ziekenhuizen gevraagd, een overzicht te geven van de kwartaalbehoeften aan anesthesiemiddelen. Ook is er een samenkomst gepland met de anesthesiologen om hier goede afspraken over te maken, zodat men niet weer in deze situatie raakt. Het geldt niet alleen voor anesthesiemiddelen, maar ook met de gedachte dat er een top 15 lijst gemaakt moet worden, voor de meest essentiële middelen die nodig zijn in de ziekenhuiszorg.”

Volgens Ramadhin is de vergoeding van de middelen nu opgenomen in het lichtdagtarief, als er gekeken wordt naar de tarieven van medicijnen, komt men er niet onderuit in principe naar een model te gaan, waarbij er essentiële middelen uit het lichtdagtarief gehaald moeten worden. De ziekenhuizen weten goed hoe ze een beroep moeten doen op de bevoorrading samen met het coördinatiemeganisme van het BGVS.

More
articles