Parlementariërs roeren zich om stijgende wisselkoers

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft donderdagmiddag een wisselkoers van SRD 41,278 genoteerd voor de euro. Een dag daarvoor noteerde de Centrale Bank een koers van SRD 40,072. In minder dan 24 uur is de koers van de euro met bijkans SRD 1,20 gestegen. In De Nationale Assemblee hebben verschillende parlementariërs gisteren tijdens een openbare vergadering aandacht gevraagd voor de almaar stijgende wisselkoers. Zij willen dat er zo snel als mogelijk een vergadering wordt uitgeschreven. De regering dient volgens de assembleeleden aan te geven, met welke maatregelen zij denkt de koers te kunnen beheersen.

Onlangs had de president in het parlement enkele maatregelen aangekondigd, die volgens hem de wisselkoersen onder controle moeten krijgen. Een daarvan was dat, het niet mogelijk zou zijn om valuta zonder enig bewijs dat er behoefte hieraan is, op te kopen. Melvin Bouva (NDP) benadrukte, dat wij nu een week verwijderd van de getroffen maatregelen zijn, en de koers is nog steeds aan het stijgen. De reden voor de koersstijging van de euro is niet bekend. Bouva eiste, dat de president in het parlement komt verklaren hoe de koers zal worden beteugeld. Gregory Rusland (NPS) zei dat de spin-off van de stijgende koers meteen te merken is in de samenleving, omdat de winkelprijzen aan de hand hiervan bepaald worden.

De parlementariërs dringen erop aan, dat de vergadering over de wisselkoers zo snel als mogelijk op de agenda geplaatst wordt. Parlementsvoorzitter Marinus Bee gaf aan dat de commissie Financiën en Staatshuishouden, aanstaande maandag nog een vergadering hebben. Daarna zal er een openbare vergadering uitgeschreven worden. Deze vergadering is mogelijk al aanstaande dinsdag. Bee zei dat er constant overleg gepleegd wordt met de regering en de commissie over deze kwestie en benadrukte, dat de regering haar verantwoordelijkheid blijft nemen. Hij verduidelijkte dat het houden van een vergadering, niet betekent dat de regering geen maatregelen kan treffen om de wisselkoers te beteugelen.

More
articles