Hew A Kee aangehouden voor deelneming aan criminele organisatie

Voormalig e-Government-voorzitter, ex-president-commissaris van Telesur, tevens ex-adviseur van de toenmalige president en niet-residerende ambassadeur, Gardelito Hew A Kee, is gisteren aangehouden. Dit verneemt de redactie van De West uit meerdere betrouwbare bronnen. Hew A Kee is aangehouden voor deelneming aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, fraude en het plegen van handelingen die in strijd zijn met de Anti-corruptiewet.

SPSB

Naar wij vernemen, heeft zijn aanhouding betrekking op de lopende SPSB- zaak waarvoor ex-SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto wederom is aangehouden. De afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname was al geruime tijd belast met dit strafrechtelijk onderzoek.  Er was ook al eerder in 2020 een onderzoek ingesteld naar ontstane malversaties bij de SPSB, waarbij Kromosoeto als verdachte werd aangemerkt.  Dit onderzoek was in mei 2019 gestart, toen er documenten via WhatsApp werden verspreid, waarin werd gesteld dat de SPSB-directeur zichzelf en anderen leningen had versterkt via de SPSB. Welke regeling er was getroffen voor de terugbetaling, stond niet in de stukken vermeld. De lening werd op een bepaald moment opgeheven en vervolgens als verlies verwerkt in de balans.

Deze zaak werd onderzocht en vervolgens besloot de Raad van Toezicht in 2020 naar aanleiding van de uitslag van bepaalde onderzoeksrapporten van de accountants, om Kromosoeto in zijn functie te herstellen. Verschillende deskundigen, economen en juristen lieten de redactie weten, dat zij fel gekant waren tegen dit besluit. Zij stelden het niet juist te vinden dat de leiding van de bank wederom overgedragen werd aan iemand onder wiens leiding miljoenen waren verduisterd. “Iemand tegen wie een strafrechtelijk onderzoek is gestart, is niet bevoegd een staatsbank te leiden, maar nog meer, omdat Kromosoeto zijn eigen rechtspersoon bevoordeeld had”, aldus een jurist. Ook bankiers waren tegen de terugkeer van Kromosoeto bij de SPSB.  Zij waren van mening dat er een forensisch onderzoek moest plaatsvinden binnen de SPSB, zodat de transacties tussen de SPSB en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gecontroleerd konden worden. Er zijn tot nu toe geen jaarverslagen gepubliceerd van de moederbank in die periode, want de laatste publicatie is over de periode 2019 en er zijn mutaties tussen de SPSB en CBvS die zeker tegen de geldende wetten en regels zijn. ‘’Alleen een onafhankelijke forensische accountant zal kunnen achterhalen of deze mutaties daadwerkelijk in lijn zijn met de geldende wetten en regels”, aldus een bankier.

Terugbetaling euro 350.000 

Hew A Kee werd op vrijdag 18 juni 2021 gehoord door een speciaal onderzoeksteam van het Korps Politie Suriname (KPS), in het kader van een terugbetaling/storting van een bedrag van euro 356.156,00, dat Hew A Kee ten onrechte heeft ontvangen vanuit de rekening van Investment Partners N.V., onder voorbehoud van alle rechten, op de rekening van het ministerie van Financiën ten behoeve van de Staat Suriname. Volgens het authentieke proces-verbaal dat toen circuleerde op sociale media, was op de voormelde datum met Hew A Kee overeengekomen om het volledige bedrag in maximaal drie termijnen terug te storten op de rekening van het ministerie van Financiën ten behoeve van de Staat Suriname. Hew A Kee had de ruimte tot uiterlijk 15 augustus 2021. De krant vernam toen, dat Hew A Kee niet kon voldoen aan deze betalingsafspraak en derhalve aan het eind van het onderzoek als verdachte zou worden aangemerkt. Anno 2023 is deze rechtszaak nog steeds gaande. Vorige week heeft Hew A Kee zich naar verluidt ziek gemeld, toen hij moest verschijnen op de zitting. De redactie publiceerde een uitgebreid artikel in oktober 2021 over deze zaak, waarin de personen Robert Putter, ex-minister Gillmore Hoefdraad en ex-SPSB- directeur Ginmardo Kromosoeto werden genoemd.

Investment Partners

Investment Partners N.V. wordt in meerdere schandalen genoemd. Uit het handelsregister blijkt dat Investment Partners als bestuurder Robert Putter heeft. In het onderzoek naar de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, is de politie ook op zoek naar Putter, die in eerste instantie adviseur was van Hoefdraad. Uit het onderzoek van de politie is gebleken, dat Putter samen met de onlangs aangehouden verdachte Ginmardo Kromosoeto, directeur van de SPSB, zaken heeft gedaan. Zij hebben staatspanden in opdracht van Hoefdraad verkocht aan een stichting. Putter heeft panden die zogenaamd aan de Staat Suriname toebehoorden, ondergebracht in verschillende stichtingen. Hij is betrokken geweest bij deze verschillende entiteiten, onder andere Stichting Kwatakama, Stichting Redi Oedoe, Stichting Wawona en Heritage Suriname 2011 met als bestuurder de Investment Partners N.V. Wat opmerkelijk is, is dat Investment Partners N.V. ook in de SPSB-affaire wordt genoemd, waarbij er kredietfaciliteiten zijn verstrekt aan diverse entiteiten door Kromosoeto, waarna de schuld werd afgeboekt zonder tegenprestatie. In die zaak hadden Investment Partners N.V. en New Vision International N.V., beide een link met Robert Putter. De onderneming New Vision International N.V. (eigenaren Ginmardo Kromosoeto en Robert Putter), kreeg een lening van SRD 11.348.840.

More
articles