Mogelijk verhoogde gastarieven op komst

David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), heeft gisteren voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM) gezegd, dat onderzoek heeft uitgewezen, dat de kostprijs voor een 28lbs gascilinder thans gesteld is op SRD 556. Volgens de bewindsman wordt tot op dit moment SRD 48 voor een gascilinder neergeteld. De minister zegt dat de subsidie van het ontbrekend bedrag plaatsvindt door de EBS. Dit kan volgens Abiamofo niet zo doorgaan, gezien ze drukt op het budget van het staatsbedrijf.

De regering moet volgens Abiamofo, nu een besluit nemen. Als de kostprijs gehouden wordt op dit niveau, moet de regering ervoor zorgen, dat de EBS de subsidie krijgt. “Wanneer we niets doen aan de tarieven, dan is die subsidie op jaarbasis rond de SRD 850 miljoen”, aldus de minister. Abiamofo zegt dat men ervoor heeft gezorgd dat de eerlijke kostprijs, doorberekend wordt. Ook de gastransporteurs en de directie van de EBS/Ogane hebben na lang overleg, een voorlopig akkoord bereikt. De gas-transporteurs geven de directie tot 19 april de ruimte, om met een definitief voorstel te komen dat naar tevredenheid is van beide partijen.

Otmar Chaar heeft in gesprek met een lokaal medium gezegd, dat namens de gastransporteurs  het geenszins de bedoeling is druk op de overheid of de gemeenschap uit te oefenen om het gewenste doel te bereiken. ‘’De afgelopen twintig jaar hebben wij onze verantwoordelijkheid gekend en getoond, toen alle andere sectoren de straat opgingen voor loonsverhoging en lotsverbetering. Recentelijk nog de particuliere bushouders. Wij als gastrans-porteurs snappen de zorgen van de consument, die bang is dat de prijs van de gascilinder zal worden verhoogd‘’, zegt Chaar.

More
articles