LVV werkt aan productieverhoging agrarische sector

Launch markoesateeltproject binnenkort

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers (RvM) medegedeeld, dat het ministerie eraan werkt om de productie te verhogen in de agrarische sector. Volgens Sewdien zal er eind van de maand een project gelaunched worden, genaamd markoesateelt. “Dat willen we zwaar oppakken en daarmee maak ik gebruik van diverse instituten die er zijn. Al vier weken is men bezig elke week 10.000 plantjes aan te maken voor de markoesa op de diverse kantoren van LVV”,  aldus  Sewdien.

Het ministerie zal middels het NOVA-fonds, de boeren die willen meedoen aan het markoesateeltproject tot een half hectare helpen  financieren. Markoesa is een gewas dat tot in het binnenland geteeld kan worden en het product blijft langer dan een week goed, dat is genoeg tijd om het te transporteren naar de stad. Sewdien zegt dat er gestart zal worden met markoesa, maar er zal gekeken worden naar meer producten die verhandeld kunnen worden. Er moet gekeken worden naar de belangrijke producten die een goede commerciële marktwaarde hebben, waarbij de boeren hun inputs terug kunnen verdienen.

Indertijd  werden boeren gestimuleerd cassave te planten. Er is volgens Sewdien verder niets meer van terecht gekomen met het gewas. Cassave kan massaal worden geplant, maar op dit moment heeft LVV geen verwerkingsproces gereed voor cassave en er moet verder ook een markt zijn voor afzet. Cassavemeel zal tegenwoordig heel duur worden, als er gesproken wordt over concurrentie.

LVV legt de focus op verse cassave die snel kan worden ingevroren, omdat volgens onderzoek dat een veel betere prijs heeft.  verder zal LVV  een paar producten uitkiezen die commercieel aantrekkelijk zijn. Lokaal is er al een behoefte van tussen de 30 en 50 ton markoesapulp per maand. Er is namelijk  een bedrijf in Frans-Guyana dat pulp bij ons wil afnemen. Dit bedrijf heeft twee zusterbedrijven in andere landen, hetgeen  de mogelijkheden voor afzet vergroot. Sewdien zei dat  diverse ontwikkelingen langzaam maar zeker zullen plaatsvinden.

More
articles