Illegale goudwinning rond hulpdammen Afobaka stuwdam

‘Activiteiten stopzetten in belang van veiligheid samenleving’

Rondom hulpdijk nummer 9 en bij de westelijke kant van de hoofddam van het Afobaka stuwmeer, worden er al enige tijd illegale mijnbouwactiviteiten uitgevoerd. De directeur van Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) Eddy Fränkel, zegt tegenover ABC Aktueel, dat de regering een zerotolerancebeleid moet voeren om een halt toe te roepen aan deze illegale activiteiten. Dit omdat de mijnbouwactiviteiten rond de hulpdammen een gevaar vormen, waarbij de veiligheid van de samenleving in het geding dreigt te komen. Volgens Fränkel zullen de gevolgen van een dambreuk niet te overzien zijn.

Fränkel legt uit, dat de hoofddam op 1 kilometer na bijna benaderd is. ‘’De zorg die er is, dat je niet van te voren weet hoe een goudader loopt.‘’ Het Afobaka stuwmeer valt onder beheer van de SPCS. Fränkel benadrukt, dat dit een zorgwekkende situatie is en legt uit dat de activiteiten zeer gevaarlijk zijn voor de integriteit van de dam, mocht het water uit het reservoir een baan vinden richting de opgravingen. ‘’Als zo een mijn diep genoeg wordt aangelegd, tot ongeveer onder het waterniveau van het meer, kan je stroompjes water krijgen vanuit het meer. Dit kan uitgroeien tot een hele stroom die de hele hulpdijk wegspoelt.‘’ Indien de dam, of één van de hulpdammen het opgeeft, zal de schade niet te overzien zijn. De vloedgolf zal niet alleen omliggende dorpen compleet vernietigen, maar ook Paramaribo kan bijkans 3 meter onder water komen te staan. Ook hebben eerdere prognoses uitgewezen, dat Klaaskreek 17 meter onder water zou komen te liggen.

Ofschoon het beheer en de veiligheid van de Afobaka Stuwdam onder de SPCS valt, is zij slechts in beperkte mate bevoegd op te treden tegen personen die deze activiteiten uitvoeren. ‘’Indien illegale activiteiten geconstateerd worden, wordt de politie ingeschakeld, maar de mensen komen daarna terug, waardoor het een soort kat-en-muis-spel is tussen de personen en de politie‘’, aldus Fränkel.

De regering moet volgens hem, een zerotolerancebeleid voeren. ‘’Vanuit de regering wordt een gedoogbeleid gevoerd. Dit zou niet moeten.

Het gaat om de veiligheid van Surinamers die hier in geding komt. Er is nog geen sprake dat er in een hulpdam is gegraven, maar zo’n goudader kan tot heel dicht bij een hulpdijk reiken. Het gevaar wordt steeds groter.‘’ Inmiddels is het Nationaal Leger voor oriëntatie naar het gebied gestuurd. ‘’Het is uit hoofde van de verantwoordelijkheid die Staatsolie op zich heeft genomen, door overname van deze dam, dat we zeggen dat er een zerotolerancebeleid dient te zijn voor mijnbouwactiviteiten in het gebied‘’, aldus Fränkel.

 

More
articles