Klimaatnoodsituatie is grootste gezondheidscrisis van deze tijd

Terwijl de tol van de volksgezondheid en de wereldeconomie stijgt, is radicale actie nodig op het gebied van de uitstoot van broeikasgassen. Het laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), is een grimmige, maar niet verrassende herinnering aan het catastrofale effect dat de opwarming van de aarde heeft op onze planeet. De boodschap van vooraanstaande klimaatwetenschappers is duidelijk: actie is nu nodig. Niet morgen, niet volgend jaar, niet tegen het einde van het decennium. Zelfs drastische koolstofreductie die de temperatuurstijging beperkt tot de 1,5°C, zal de wereld waarin we leven voor altijd veranderen. Het IPCC concludeert dat elke fractie van een graad meer ons naar omslagpunten zal leiden die diepe littekens op onze planeet zullen achterlaten. Hoewel er veel is gezegd over de schade aan weerpatronen, gewasopbrengsten en koraalriffen, wordt minder goed begrepen wat het effect is van een warmere wereld op onze gezondheid. De realiteit is dat de klimaatcrisis de grootste gezondheidscrisis van onze tijd is, groter zelfs dan Covid-19. Verwacht wordt dat het aantal sterfgevallen als gevolg van hitte tegen 2050 zal verdrievoudigen. Momenteel sterven elk jaar 7 miljoen mensen voortijdig door luchtverontreiniging, meer dan het dodental tijdens de hele pandemie. Er is een toename van chronische ziekten die verband houden met luchtverontreiniging, en er zijn aanwijzingen dat dit ook de kankercijfers verhoogt. Longkanker en sterfgevallen als gevolg van luchtverontreiniging zijn de afgelopen 30 jaar met 160 procent gestegen. Luchtverontreiniging veroorzaakt genetische mutaties in sommige genen die verband houden met longkanker.

De tol voor dierbaren, de volksgezondheid en de economie is groot en neemt toe. Geschat wordt dat een slechte gezondheid de wereldeconomie 15 procent van het mondiale bruto binnenlands product (bbp) kost.  Het zijn niet alleen oliemaatschappijen, autofabrikanten en luchtvaartmaatschappijen die in de fout zijn gegaan. Alleen al de gezondheidszorg draagt ​​5 procent bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, tot 8 procent in geavanceerde economieën.

Investeren in broeikasgasreductie is nu onomstotelijk bewezen, geëvenaard of gecompenseerd door de economische voordelen van een gezondere bevolking, zegt het IPCC. Beleggers richten zich steeds meer op bedrijven die gedurfde en wetenschappelijk onderbouwde maatregelen nemen om de opwarming van het klimaat tegen te gaan. Hoewel dit het juiste is om te doen, is het ook zakelijk verstandig.

Het koolstofarm maken van de economie is een kans en een aanjager van groei, en daarom is het verzet tegen op milieu, sociaal en bestuur gericht beleggen zo misplaatst. Zoals we tijdens de pandemie hebben gezien, vindt de wetenschap wel een manier: vindingrijkheid zegeviert en wordt naar behoren beloond.

More
articles