Bouw brug Suriname en Guyana zal moeten afhangen van kwestie Tigri

Bestuursdeskundige August Boldewijn zegt dat de bouw van de brug over de Corantijnrivier, die Suriname en Guyana zou moeten verbinden, zal afhangen van de kwestie Tigri. Die kwestie over dit betwist gebied heeft volgens Boldewijn al veel te lang geduurd en thans heeft dat ook nog te maken met onenigheid in de regering.  Hij denkt dat mede daardoor het opmerkelijk stil is gebleven, ondanks er was aangekondigd dat de gesprekken tussen de beide landen in maart hervat zouden worden. Tevens meent de bestuursdeskundige dat de ontdekkingsreiziger Barrington Brown al in de beginjaren 1843, van dit grensgeschil had vastgesteld dat het gebied aan Suriname toebehoorde. De vastberadenheid waarmee de Guyanezen tot nu toe het gebied claimen, spruit niet voort uit de wijze waarop de Engelse kolonisator het gebied had afgepakt van de Nederlanders en is niet de reden waarom Suriname Tigri is kwijtgeraakt. Volgens Boldewijn heeft de weerstand van Guyana meer te maken met de idee dat Guyana sterker is dan Suriname, als mogelijk een oorlog zou uitbreken.

Echter is meer dan eens vastgesteld dat het Surinaamse leger zowel in strategie als wapentuig veel beter is toegerust dan het Guyanese leger. Waarschijnlijk moeten de Guyanezen het meer hebben van lichamelijk fysiek geweld, zoals hoe er in de Eerste Wereldoorlog gevochten werd.

Een recente studie laat zien, dat we in de komende tien jaar waarschijnlijk te maken krijgen met geopolitieke, militaire en technologische trends die hun weerga niet kennen. Vanuit het standpunt van Venezuela waarschuwt Boldewijn, dat er bezwaren zijn over de landsgrens met Guyana. Volgens hem zou dat ertoe kunnen leiden, dat de Venezolanen zouden kunnen dreigen met het opblazen van een pas gebouwde brug tussen Suriname en Guyana. ‘’Hiertegen zouden wij zeker niet opgewassen zijn’’, aldus Boldewijn. Volgens hem is het toch zaak deze kwestie voor het Internationaal Gerechtshof te laten dienen. De bestuurskundige meende dat we dan gevrijwaard zijn van een mogelijke dreiging van Venezuela om een nieuwe brug van ons te vernietigen.

More
articles