Huiveringwekkende cybercrimezaak: wereldwijd invallen, 17 Nederlandse verdachten opgepakt

De FBI heeft een website offline gehaald, waarop het mogelijk was tegen geringe betaling de computeridentiteit van personen wereldwijd te klonen. Daarmee konden criminelen bankrekeningen plunderen en online bestellingen doen. In Nederland en andere landen zijn vele honderden politieacties. De schade is astronomisch.

Dat hebben politie en justitie aan De Telegraaf bekendgemaakt. In Nederland zijn tot dusver zeventien verdachten opgepakt en drugs, wapens en computers in beslag genomen. Operatie Noya is het omvangrijkste cybercrime onderzoek tot nu toe in Nederland en staat onder leiding van het cybercrime team van de politie Rotterdam. Er is in het diepste geheim nauw samengewerkt met de Amerikaanse opsporingsdienst FBI en met achttien landen. Het Amerikaanse deel heet Operatie Cookie Monster. ‘’Iedereen kan slachtoffer worden. Zelfs een kind van acht al. En via dat kind het hele gezin. Het is een enorm geraffineerd systeem. Je wordt als mens voor een paar tientjes of een paar honderd euro verhandeld om vervolgens voor tienduizenden euro’s slachtoffer te worden”, zegt teamleider Ruben van Well van het Rotterdamse team.

’Gekloond’

De politie schat dat 2 miljoen personen ’gekloond’ zijn, van wie 50.000 in Nederland. Dat betekent dat wachtwoorden en online ’vingerafdrukken’ zijn gestolen, waarmee iemand de volledige online controle over een slachtoffer kan krijgen. De schade is volgens de politie astronomisch, maar die wil zich nog niet aan een bedrag wagen. Er zijn mensen voor enkele honderden euro’s gedupeerd, maar ook voor bijna een ton aan euro’s. De website waarop de data of ’bots’ te koop zijn, heet Genesis Market en bestaat al sinds mei 2018. Het is opvallend genoeg geen ’verborgen’ website, zoals die op het Dark Web te vinden is en die alleen toegankelijk is via het ’ondergrondse’ TOR-netwerk.

Uitnodigingen

Een bezoeker moet worden uitgenodigd om erop te kunnen, maar online zijn ook uitnodigingen te koop. De service op de website was uitermate klantvriendelijk en professioneel. Politie en justitie zijn geschokt over de omvang en de professionaliteit van de oplichters. Het onderzoek naar verdachten en slachtoffers zal nog geruime tijd in beslag nemen en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. ‘’Genesis Market is offline, maar zolang de malware op je computer zit, kun je nog altijd worden opgelicht. Het is daarom belangrijk dat je een check doet op de website van de politie of jouw online identiteit ook te koop is aangeboden. En als dit zo is, volg dan de aanwijzingen op zodat je uit deze ellende komt”, benadrukt Van Well.

Bron: Telegraaf

More
articles