‘Weer een oude plaat afgedraaid, Bouterse is damn guilty’

Kanhai wil vrijspraak voor verdachten 8 Decemberstrafproces

Het 8 Decemberstrafproces stond gisteren wederom op de rol. Irvin Kanhai, advocaat van de vijf verdachten (Desi Bouterse, Benny Brondenstein, Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel en Stephanus Dendoe), heeft gisteren namens zijn cliënten, zijn pleidooi gehouden. Daarbij heeft hij vrijspraak van zijn cliënten gevraagd, omdat er volgens hem in sommige gevallen, benadrukkend op het requisitoir van het Openbaar Ministerie c.q. de waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam, gebrek aan bewijs is. De waarnemend procureur-generaal moet volgens Kanhai, bewijzen dat de intentie om de vijftien personen te vermoorden, bij het ophalen reeds aanwezig was. Ofschoon zijn verzoek nog niet behandeld is, verklaarde Kanhai na de zitting tegen de pers, dat hij voor vrijspraak gaat. In zijn pleidooi legde hij uit, dat er geen bewijs is geleverd over plegen van feiten met voorbedachten rade. Hij weigert daarom te praten over de Decembermoorden, omdat volgens hem niet bewezen is dat de moorden met voorbedachten rade zijn gepleegd.

Kanhai benadrukte in zijn pleidooi de rol van Nederland in de turbulente geschiedenis van Suriname. Naar zijn conclusie zou de ex-kolonisator een dikke vinger in de pap hebben gehad bij de gebeurtenissen van december 1982. Nederland zou volgens Kanhai, een coup hebben uitgewerkt en zou een invasie op komst zijn. Deze invasie zou volgens hem 800 en 1200 doden met zich meebrengen, daarom moesten de militairen ingrijpen om erger te voorkomen. Kanhai verwees naar de landen waar inmenging door het voormalig moederland, is geslaagd.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 Decemberstrafproces, verklaarde tegenover de pers, niet onder de indruk te zijn van het pleidooi van Kanhai. ‘’Hetgeen de verdediging van de verdachten gisteren in de rechtszaal heeft opgebracht, kan gezien worden als een oude plaat die weer is afgedraaid’’, zei Essed. Hij stelde dat Kanhai geen nieuwe inzichten heeft opgeworpen. ‘’Een versleten LP, verhaal over coups in de wereld die bedoeld zijn om regime change teweeg te brengen. Mijn mening is gebaseerd op mijn kennis van deze strafzaak en het bestuderen van het dossier door strafrechtkundigen die ten aanzien van Bouterse steeds als conclusie hebben getrokken, hij is damn guilty‘’, aldus Essed.

De volgende zitting vindt plaats op 30 mei. De waarnemend procureur-generaal zal dan haar repliek houden en het Openbaar Ministerie zal reageren op het pleidooi van Kanhai. Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam gaat met pensioen en vroeg wat ruimte voor het inwerken van haar opvolger.

More
articles