Mogelijkheden bekeken om radiologische zorg te verbeteren

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zegt tegenover de media, dat momenteel de mogelijkheden worden bekeken om de radiologische zorg landelijk te verbeteren. In dit kader heeft de leiding van het ministerie van Volksgezondheid volgens Ramadhin, overleg gepleegd met president Chandrikapersad Santokhi. Met het staatshoofd is onder andere gesproken over de ontwikkeling van de radiologische zorg in Suriname en hoe er in deze zorg geïnvesteerd kan worden om deze te moderniseren en te decentraliseren. Aan het gesprek namen de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Marica-Redan, de radiologen Ryan Ramtahalsing en Iswardath Thakoer en vertegenwoordigers van het MRI-Centrum N.V. deel.

Ramadhin geeft aan dat het MRI-Centrum zal investeren in een tweede MRI-apparaat. De investering zal volledig door het centrum worden gepleegd. ‘’Het is fantastisch dat het MRI-Centrum het apparaat uit eigen kapitaal gaat financieren. Er is hierover een positieve discussie geweest. Het AZP is aandeelhouder en er is vanuit de regering goedkeuring verleend om het project uit te voeren”, aldus de bewindsman. Ramadhin zegt dat er ook is gesproken over een landelijk radiologieproject, dat een voorstel van de radiologen is geweest. ‘’We hebben gekeken naar de mogelijkheden om de landelijke radiologische zorg te verbeteren met de geringe beschikbaarheid van radiologen.

Ook connectiviteits- en technologische ontwikkelingen zijn in overweging genomen.‘’

Het project om de landelijke radiologische zorg te bevorderen, betreft volgens Ramadhin een aantal cruciale investeringen voor equipment in verschillende ziekenhuizen. ‘’Beelden moeten vanuit een centrale plek bekeken kunnen worden. Hiervoor moet er in randvoorwaarden als breedbandconnectiviteit geïnvesteerd worden’’, aldus de minister. Er is ook gesproken over de huidige status van de radiologische zorg. Ramadhin merkt op dat er momenteel weinig radiologen zijn die de landelijke behoefte moeten kunnen dekken. ‘’Dit is een enorme uitdaging. Wij hebben wel zeven radiologen in opleiding nu. Zij zullen het arsenaal van radiologen moeten versterken, maar dan nog zul je niet in staats zijn om overal radiologen fysiek beschikbaar te hebben‘’, aldus Ramadhin.

President Santokhi is ingenomen met de samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, het AZP en het MRI-Centrum om collectief de radiologische zorg te bevorderen. Met het tweede MRI-apparaat liggen er mogelijkheden voor Suriname om de markt ook regionaal uit te breiden. Ramadhin zegt dat de beleidsvisie is dat de toegang tot zorg verbeterd moet worden. Ook de kwaliteit van de zorg moet gewaarborgd blijven. ‘’Wij zullen ons als partijen blijven inzetten voor een praktische oplossing om de radiologische zorg te verbeteren.”

 

More
articles