Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), heeft op 23 maart jl. voor de Vakcentrale C-47 een sessie gehouden over de arbeidswetgeving in Suriname. Deze sessie werd verzorgd door het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken dat belast is met onder andere het voorbereiden van nieuwe arbeidswetgeving en wetswijzigingen. De sessie werd bezocht door ca. 35 kaderleden van de vakcentrale, met name bestuursleden van de verschillende vakbonden aangesloten bij de vakcentrale. Het is het doel van het ministerie om in de komende periode steeds landelijk sessies te houden over de arbeidswetgeving voor verschillende groepen en stakeholders. Het ministerie is van plan om deze interactieve sessies te houden voor verschillende doelgroepen zoals de vakbeweging, werkgevers en het lokaal bestuur. Daarvoor zal het ministerie ook verschillende districten bezoeken om met de lokale stakeholders te praten over de arbeidswetgeving en ook over Decent Work.
Het doel van de sessies is om de kennis en bewustwording over arbeidswetgeving te vergroten bij belanghebbenden, dit omdat in de afgelopen periode er een aantal nieuwe arbeidswetten en wetswijzigingen zijn bijgekomen. Het is van belang dat er over deze nieuwe regels ook intensief voorlichting wordt gegeven.
De wetgevingssessie die opgedeeld was in drie delen, werd voorafgegaan aan een statement van Robby Berenstein, voorzitter van C-47. Hij benadrukte het belang van wetgeving en kennis over de nieuwe wetten. Daarna volgde een kort statement van de rechtsgeleerde Glenn Piroe, onderdirecteur van Juridische en Internationale Zaken van het ministerie. Hij ging onder andere in op verschillende nieuwe wetten die zijn aangenomen en op de taken van bestuursleden van vakbonden in relatie tot de wetten. De drie inleidingen werden gehouden door de juristen Wihtley Lodik (hoofd Wetgeving), Jason Menso (Fungerend hoofd Internationale Zaken), Nishita Bharos en Sidney Alleyne. Dayanand Dwarka en Claudette Etnel, functionarissen van C-47, waren eveneens aanwezig. In de komende periode zal het ministerie verschillende sessies houden voor stakeholders en zal ook thematisch dieper ingegaan worden op specifieke onderdelen van de arbeidswetgeving voor bepaalde doelgroepen. Stakeholders kunnen daartoe ook specifieke verzoeken richten aan het ministerie. Suriname heeft in februari 2023 het derde Decent Work Country Program Suriname ondertekend, waarvan de minister van AWJ, Steven Mac Andrew, medeondertekenaar is. Decent Work is gestoeld op vier pilaren waaronder arbeidsstandaarden oftewel arbeidswetgeving. Deze sessies van het ministerie moeten in dit licht worden gezien.