Volgens de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, gaan de problemen binnen de zorg terug tot 2012. Dit gezien er toen reeds schulden zijn gemaakt die tot op heden betaald moeten worden. Volgens de bewindsman vinden mensen het niet leuk, wanneer problemen van de vorige regering aangekaart worden, maar is het de naakte waarheid en moet die dus gezegd worden.
De minister geeft te kennen dat er genoeg geld is voor de zorg, maar dat er elke maand middelen vrijgemaakt moeten worden, zodat oude schulden betaald kunnen worden. Indien dat niet gebeurt, zal er niet aangeleverd worden. Het andere deel van het geld, wordt volgens Ramadhin gebruikt voor de huidige onderhoudskosten. Dit is volgens hem op de simpelste manier voorgehouden aan de vakbondsleiders. Echter wensen zij daar geen gehoor aan te geven.
“Er wordt aan alle kanten aan je getrokken, maar je probeert toch gewoon verder te lopen”, aldus de bewindsman. Volgens Ramadhin lukt het wel met heel veel moeite om de basale diensten, in stand te houden. “Dan praat ik nog niet over de top specialistische zorg, waarvan braindrain primair een probleem is. Het beschikbaar hebben van voldoende materiaal is ook een probleem. In het weekend hebben we kunnen merken, dat de vakgroep anesthesisten alarm heeft geslagen dat er geen middelen zijn”, aldus de minister.
Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorzieningen Suriname (BGVS) is volgens Ramadhin, verantwoordelijk voor het bestellen van medicijnen, maar ook daar ligt er een schuld van overheidsziekenhuizen die nog betaald moet worden. Als BGVS liquiditeitschaarste heeft, gaat het geen bestelling plaatsen voor andere medicatie. Er moeten dan prioriteiten worden gesteld, waarbij er van alles een beetje wordt besteld.
De zorg bestaat uit een keten en daarin zitten verschillende schakels. Bij elke schakel zitten er volgens de minister issues. Vooral in de financiële sfeer maar ook met oude vorderingen. Ergens zal dus het besluit genomen moeten worden, dat er een bepaalde hoeveelheid bulk aan geld is, en die zal dan in de zorg geïnvesteerd moeten worden.