Herstelprogramma heeft stabilisatie macro-economie als doel

Het herstelprogramma heeft als doel om de macro-economie te stabiliseren. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi gisteren tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee. Het programma dat met steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt uitgevoerd, is volgens het staatshoofd een stabilisatieprogramma. ‘’Het is bedoeld om de macro-economie te stabiliseren. Ons eigen herstelprogramma is completer, omdat het er rekening mee houdt dat voor een vlotte vooruitgang, meer nodig is dan de noodzakelijke stabilisatie‘’, aldus staatshoofd. De president gaf aan dat ruim 80 maatregelen die opgenomen zijn in het Herstelplan, te maken hebben met het weder oppakken van de economische bedrijvigheid. ‘’Een tweede belangrijke algemene opmerking in dit verband is dat het beste sociale programma bestaat uit het scheppen van zinvolle duurzame werkgelegenheid.‘’ Het staatshoofd zei dat tal van maatregelen als onderdeel van het Herstelplan reeds getroffen zijn of in uitvoering zijn. De instelling van financieringsfondsen, het herstel van de productie-infrastructuur in onder meer agrarische gebieden, het verschaffen van financiering voor de doorstart van bedrijven als FAI en SLM, zijn volgens de president belangrijke maatregelen geweest.

Als land moeten we ons volgens de president, richten op ‘quick wins’: verbeteringen die eenvoudig doorgevoerd kunnen worden en snel rendement opleveren. ‘’De quick wins zijn daar waar capaciteit en kennis aanwezig zijn om snel tot productie te komen. Met name de agrarische sector, leent zich hier uitstekend voor.‘’

Verlichting voor kwetsbare gezinnen

Volgens de president heeft de regering gekeken waar er nog ingespeeld kan worden om de noden van kwetsbare gezinnen binnen de samenleving te verlichten. Zo is nagegaan welke maatregelen hierop losgelaten kunnen worden. ‘’Er is gekeken naar een overbruggingsmaatregel, welke voor de hand ligt, terwijl er wordt gewerkt aan duurzame structurele oplossingen.‘’ Als overbruggingsmaatregel is het voorzien van voedselpakketten en basisgoederen aan kwetsbare gezinnen goedgekeurd. ‘’Besloten is dat er landelijk 80.000 voedselpakketten verstrekt zullen worden‘’, aldus Santokhi.

Voor deze overbruggingsmaatregel als onderdeel van het Sociaal Programma, is er volgens het staatshoofd ruim SRD 92 miljoen uitgetrokken. ‘’Het geven van voedselpakketten is een overbruggingsmaatregel en moet gezien worden in het kader van een urgente korte termijn aanpak. Het is de bedoeling dat wij richting een duurzame structurele aanpak gaan, en dat is het geven van de koopkrachtversterking van SRD 1800, middels het Social Beneficiary Systeem.‘’  Het staatshoofd zei dat er de afgelopen periode verschillende gesprekken zijn gevoerd in het kader van het vooroverleg om te komen tot een gestructureerde nationale dialoog. ‘’Tijdens deze gesprekken zijn er diverse afspraken gemaakt om samen te werken aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten.‘’ Zo zal er vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting gecontinueerd worden, om projectvoorstellen uit te voeren voor het verlichten van de noden van het volk. Voor de aansturing en monitoring van de maatregelen zullen er bijzondere voorzieningen getroffen moeten worden.

Het staatshoofd vroeg de nationale volksvertegenwoordiging om begrip en empathie om diverse maatregelen door te voeren. ‘’Het is voor mij duidelijk dat elke verantwoordelijke regering die aan de macht komt en het meent met de natie Suriname en het volk van Suriname, eerst door een fase van noodzakelijke financieel-economische hervormingen zal moeten gaan om een solide, gezonde, duurzame economie te realiseren. Er is geen andere optie. Schijnwelvaart is geen ontwikkeling, uiteindelijk gaan we toch vastzitten.‘’

More
articles