Kwestie Tigri wordt spoedig besproken

‘Tigri is onderdeel van de kaart van Suriname’

Minister Albert Ramdin, van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) heeft recenteklijk voor de aanvang van de Raad van Ministers vergadering (RvM) aangegeven dat er heel binnenkort gesprekken zullen zijn met vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Guyana  betreffende de kwestie rond het Tigrigebied. Inmiddels is er ook onderzoek ingesteld inzake de grenzen van Suriname. En zal er volgens Ramdin gekeken worden naar een mogelijke oplossing, om de grensgeschillen voor eens en voor altijd op te lossen.

Ramdin zei dat er in de Guyanese pers  verwarrende berichten zijn geweest  en er zijn afspraken gemaakt met zijn ambtgenoot in Guyana om daarover te praten. Er is door middel van een diplomatieke nota en  in de vorm van een protest  gevraagd naar alle informatie en die is ook toegezegd. Ondertussen zijn er ook satellietbeelden op eigen initiatief  verzameld en naar gekeken.

“We zitten nog niet met een duidelijke visie hierover, omdat in sommige gevallen de details van de satellietbeelden aangegeven dat de activiteiten net buiten het gebied vallen en andere geven aan dat het wel in het gebied is”, aldus Ramdin.

Er is een afspraak met de minister van Buitenlandse Zaken gemaakt om deze kwestie zo spoedig mogelijk te bespreken. “Ons standpunt is heel duidelijk, Tigri is onderdeel van de kaart van Suriname” benadrukte de bewindsman.  Er zijn rapportages gedaan door beide kanten.  Het ministerie van BIBIS moet nog een reactie krijgen van het laatste rapport vanwege de Guyanese zijde. De Guyanese minister gaf ook aan dat vanwege interne omstandigheden het voorzitterschap van de grenscommissie aan hun kant gewijzigd zal worden en dat heeft voor wat vertraging gezorgd. Ramdin zei dat er rustig wordt afgewacht op het traject, omdat er ook historische documenten op een bijeen gebracht moeten worden vergeleken met elkaar.

More
articles