Stichting 1 voor 12 bestaat op donderdag 23 maart achttien jaar en is anno 2023, zeker niet meer weg te denken wanneer het aankomt op het verlichten van de noden van de hulpbehoevende mens. De 18e jaardag van de stichting is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Samen met hulpbehoevenden heeft de voorzitter van Stichting 1 voor 12, Louis Vismale, deze bijzondere dag doorgebracht op het terrein van Wahaha Water Factory aan de Sophialaan. Dit bedrijf doneert al geruime tijd water aan de stichting. Op deze dag hebben een aantal hulpbehoeftigen een financiële bijdrage ontvangen van de stichting.
Dankbaar
Onder hen bevond zich ook de zesjarige Joshua Wijnerman, die geboren is zonder een hypofyse. De hypofyse controleert de werking van een aantal hormoonproducerende klieren zoals de bijnieren en de schildklier, bij vrouwen de eierstokken en bij mannen de zaadballen. De hypofyse produceert zelf ook hormonen, en is dus ook een klier. Geboren worden zonder een hypofyse betekent dat er geen hormonen worden gemaakt, waardoor het lichaam zich ook niet verder kan ontwikkelen. Joshua moet als gevolg hiervan tot zijn zestiende onder andere injecties met groeihormoon krijgen. Deze zijn niet te vinden in Suriname en kosten per pen euro 280. Eén pen is goed voor elf injecties. Ook Liesbeth Zuilen en haar twee kinderen die tweedegraadsbrandwonden hebben opgelopen tijdens een woningbrand, hebben een ondersteuning ontvangen. Door de verwondingen kan de moeder haar rechterarm beperkt gebruiken. De zorg van de kinderen is zwaar voor de moeder. Vismale zal het gezin voor de komende 3-6 maanden ondersteunen.
Steeds meer mensen vragen om hulp
Vismale blikt met gemengde gevoelens terug op de jaardag van de stichting. Terwijl hij de mens in nood blijft helpen, bloedt zijn hart om te zien dat steeds meer mensen zich aanmelden voor hulp. Als hoogtepunten noemt hij het kunnen bewerkstelligen van het vertrek van twee kinderen naar Nederland voor oogoperaties, welke succesvol zijn verlopen. Vismale is de donateurs dankbaar die het mogelijk maken dat de mensen in nood geholpen kunnen worden.
Toekomstperspectieven
De stichting heeft een plan klaarliggen om in het district Para een opvangcentrum op te zetten voor dak- en thuislozen. Dit plan zal waarschijnlijk aangepast worden. Vismale merkt op dat er vanuit verschillende kanten gepraat wordt op het opzetten van zo een opvanghuis. Hij legt uit dat het geen zin heeft een aantal van dit soort opvangtehuizen op te zetten, terwijl de doelgroep niet zo groot is.
De stichting gaat zich daarom richten op het opvangen van vrouwen die zich in moeilijke huiselijke omstandigheden bevinden. ‘’De voorbereidingen voor de opzet hiervan vinden gestaag plaats, gezien het kostenplaatje dat hiermee gepaard gaat’’, aldus Vismale.