‘Personen gerelateerd aan VP floreren door rijkdommen uit goudsector’

“De VP als voorzitter van de Raad van Ministers, moet zorgdragen voor beleid tot financieel-economisch herstel en niet publiekelijk aangeven, dat hij “weinig tot niets” kan doen. De VP is wel degelijk medeverantwoordelijk voor het financieel-economisch beleid, als er economische vooruitgang is, dan neemt hij er toch ook geen afstand van. Maar nu het regeerbeleid mede onder zijn leiding faalt en tot verdere verarming leidt van de burger, dan is hij er ook voor verantwoordelijk”, stelt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in de laatste editie van VES-Inzicht. De verbetering realiseer je volgens de VES niet door de ‘Gudu Pa’ uit te hangen en selectief met geld te strooien. De economen zijn van mening, dat je verbetering realiseert met beleid dat zorgdraagt voor een structurele oplossing van het armoedevraagstuk, waar elke beroepsgroep en burger profijt van kan hebben. “De VP draagt als coalitieleider ook de verantwoordelijkheid voor het mede door hem ondertekende Regeerakkoord 2020- 2025.”

De VES heeft er vaker op gewezen dat van de 26 maatregelen uit het regeerakkoord die in de eerste negen maanden zouden worden uitgevoerd, maar de helft is gerealiseerd. “Als VP is hij medeverantwoordelijk dat uit het Herstelplan 2020-2022, per februari 2023, twee maanden na het verstrijken van de looptijd van het Herstelplan, maar 34 procent van de beleidsmaatregelen is voltooid”, aldus de VES.

Goudsector

“De Commissie Ordening Goudsector, die blijkt te staan onder verantwoordelijkheid van de VP, blijkt niet te functioneren. Dit is publiekelijk kenbaar gemaakt door de president, waarbij hij heeft aangegeven, dat de commissie zal worden geëvalueerd. De ordening is noodzakelijk, ter voorkoming van negatieve listing. In het Herstelplan 2020-2022 is opgenomen dat de royalty en heffing op goud van de kleinschalige goudwinning, zal worden verhoogd van 2,75 procent naar 7 procent. Dit is door DNA goedgekeurd, ook door de DNA-leden van de partij van de VP. Kan de VP de samenleving uitleggen, waarom de uitvoering van deze maatregel nog niet heeft plaatsgevonden? Waarom kan het geld dat broodnodig is om de economie te ontwikkelen, niet gehaald worden waar het verdiend wordt”, aldus de VES. “Terwijl de wet niet wordt uitgevoerd en de Staat miljoenen US-dollars misloopt, merkt de samenleving wel dat de rijkdommen uit de goudsector van bedrijven en personen gerelateerd aan de VP, rijkelijk floreren. Op de recent gestelde vraag van de VES aan de president, waarom de regering die 7 procent maar niet wilde of kon doorvoeren, was het antwoord: “Ik moet rekening houden met mijn coalitiepartner.” Welke van de partners zal de president bedoeld hebben?’’

More
articles